Компенсація за знищене під час війни нерухоме майно. Як її можна буде отримати?

На що ж можуть розраховувати власники знищеного майна, та яким чином можна буде отримати належне, виходячи з прийнятого за основу закону?

13.04.2022 16:10 838

Консультація виконавця

Борис Луговий
Адвокат Запоріжжя
У сервісі: 3 роки
5 відгуків (5 +) (0 -)
Консультацій: 13

24.03.2022 у ВРУ зареєстровано проект Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» №7198, який вже готується до другого читання. На що ж можуть розраховувати власники знищеного майна, та яким чином можна буде отримати належне, виходячи з прийнятого за основу закону?

 

На отримання компенсації мають право громадяни України, які є:

  • власниками пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна;
  • здійснили інвестування та фінансування будівництва об’єктів житлового будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію;
  • членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартири, інші житлові приміщення кооперативу, але не оформили право власності на них;
  • спадкоємцями власників такого майна;
  • ОСББ, ЖБК, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

 

Пріоритетне право на отримання компенсації матимуть:

  •  багатодітні сім’ї;
  • особи з інвалідністю I та II груп;
  • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих військовослужбовців.

 

Якщо у громадян, що належать до цих категорій, внаслідок воєнних дій ушкоджено або знищено декілька об’єктів нерухомого майна, пріоритетне право на отримання компенсації розповсюджується на один об’єкт. За другий і наступні компенсація буде надаватись у порядку черговості нарівні з іншими власниками, що звернулись. Облік черговості надходження заяв здійснюється з використанням реєстру пошкодженого та знищеного майна.

 

Алгоритм дій для отримання компенсації.

 

Найперше, слід поінформувати органи влади про факт пошкодження або знищення об’єкту нерухомого майна та подання заяви про надання компенсації. Це можна зробити через застосунок «Дія», через нотаріуса або центр надання адміністративних послуг без прив’язки до місця проживання.

 

Для цього заявнику необхідно зазначити:

  •   прізвище, ім’я та по батькові;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або, за його відсутності, серію, номер паспорта, місце та дату його видачі;
  • засоби зв’язку;
  • відомості щодо пошкодженого чи знищеного об’єкту (адреса, площа та інші дані з правовстановлюючого документа (якщо такий у наявності); у разі втрати об’єкта інвестування житлового будівництва — відповідний договір;
  • кількість співвласників та мешканців;
  • опис пошкоджень (повне чи часткове знищення) та докази (у разі наявності), що заявник має на момент звернення: фото, акт Державної служби з надзвичайних ситуацій; витяг з ЄРДР тощо.

 

Заява подається на кожен об’єкт окремо. Заява, подана одним із співвласників, вважається поданою всіма співвласниками.

 

Перелік зруйнованого нерухомого майна, за яке громадяни отримають компенсацію, наступний:

  • квартири;
  • приватні будинки (в т.ч. дачні та садові);
  • інші приміщення, на які зареєстровано право власності, об’єкти інвестування.

 

Можливі види компенсації:

  • грошова компенсації шляхом перерахування коштів на поточний рахунок отримувача зі спеціальним цільовим режимом використання;
  • фінансування будівництва нового об’єкта нерухомого майна з рівноцінною площею, але що не перевищує вартості 150 м2 за кожен об’єкт (вартість 1 м2 площі об’єкта нерухомого майна розраховується за методикою, визначеною КМУ);
  • фінансування виконання відновлювальних будівельних робіт пошкодженого майна.

 

Компенсація визначається щодо кожного об’єкта нерухомого майна окремо.

Заяву безоплатно можна подати під час дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення на території, на якій знаходиться (знаходився) пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна. Після цього проводиться обстеження об’єкта нерухомого майна, складається відповідний акт і заявнику надається довідка про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації.

 

Реєстрація заяви про надання компенсації здійснюється автоматично програмними засобами реєстру пошкодженого та знищеного майна. Згодом залежно від способу отримання компенсації заявником або подається заява про виплату коштів на картковий рахунок, або проводиться фінансування нового будівництва.

 

У разі протиправної відмови у здійсненні компенсації за втрачене під час війни майно або для встановлення факту смерті чи будь-яких інших необхідних юридичних фактів з метою підтвердження свого права на належну компенсацію громадяни можуть звернутися до суду.

Якщо у Вас виникли будь-які питання, потрібні послуги компетентного адвоката чи інша юридична допомога, запишитесь на консультацію до Юридичного бюро «Лінія права» за тел. 063-736-87-33, 066-089-09-26.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram