Виїзд за кордон

Доброго дня.
Цікавить питання, планую виїхати за кордон, маю військовий квиток, не служив, виданий в 2010р у якому зазначено, що визначений непридатний до військової служби із зняттям з військового обліку за ст. 62-б розкладу хвороб, наказ моу від 2008р номер 402 і знятий з вій твого обліку. А на звороті вказано, що знятий з військового обліку пп 2 п 5 ст. 37 про військовий обов’язк та військову службу.
Також маю тещу у якої 2група інвалідності. Але я не є її опікуном (читав, що не мобілізують у кого родичі мають 1 та 2 група інвалідності).
Скажіть будь ласка чи випустять за кордон по одній із цих справ?

14.04.2022 13:29 1542

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
300 відгуків (299 +) (1 -)
Консультацій: 996
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України».

Постановами від 29.03.2022 № 383 та від 01.04.2022 № 399 було внесено зміни щодо виїзду інвалідів та супроводжуючих їх осіб.

На сьогодні в Правилах є пункт 2-1, яким встановлено таке:

«2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) z1509-12 або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" 2109-14, "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" 1727-15, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

 

Перетин державного кордону може здійснюватися:

 

особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);».

 

Із цього пункту випливає, що інваліди 2-ї групи можуть перетинати кордон у супроводі дружини чи чоловіка своїх дітей.

Для цього потрібні документи про спорідненість та інвалідність.

У Вашому випадку це буде:

- документи про інвалідність тещі;

- свідоцтво про народження дружини (де теща вписана мамою вашої дружини);

- свідоцтво про шлюб ваше з дружиною;

- якщо були зміни прізвищ потрібні будуть документи про це (простіше кажучи - щоб усі прізвища сходилися і було зрозуміло, що це точно мама дружини, а вона її дочка).

 

Також звертаю Вашу увагу, що згідно з абзацом одинадцятим частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Ви не підлягаєте призову по мобілізації на підставі того, що мама вашої дружини інвалід другої групи, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов'язані які:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Постановою 383 до Правил було додано пункт 2-6, Постановою 399 у цей пункт було додано нове речення, зараз пункт діє у редакції:

«2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"».

 

Таким чином у Вас є дві підстави для перетину кордону.

 

Цілком Правила можна почитати тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text .

Окремо Постанова 383: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/383-2022-%D0%BF#Text , 399 - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/399 -2022-%D0%BF#Text .

При цьому, Правилами не передбачено необхідності наявності у Вас якихось документів з військкомату. Якщо вимагатимуть – скаржтеся на гарячу лінію прикордонної служби.

 

У той же час, перед поїздкою я б Вам порадив зателефонувати на гарячу лінію прикордонної служби та додатково уточнити, тому що зараз все дуже швидко змінюється і на сьогодні поки що немає роз'яснень від прикордонної служби щодо громадян, яких вони пропускатимуть за кордон виходячи з останніх змін до Правил.

 

Якщо будуть додаткові питання або уточнення звертайтеся.

 

Буду вдячний за відгук.

Бажаю вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram