Мобілізація

Мама жінки інвалід 2 групи . Я не служив кафедри не маю. Мене не мобілізують , чи цей закон це якась відстрочка від мобілізації. Дякую.

цікавить роз"яснення наступного пункту:
ЗУ про Про військовий обов`язок і військову службу
Стаття 26. Звільнення з військової служби
4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:
2) під час воєнного стану:
у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

16.04.2022 15:55 1556

Консультація виконавця

Добрий день.

Згідно ст. 23 ЗУ " Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Таким чином, за законом Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації у Вас є відстрочка, однак для того, щоб це засвідчити документально Вам необхідно зробити наступні дії:

1)Вам треба звернутися до тцксп (військкомату), разом з такими документами: паспортом, ідентифікаційним кодом (оригінали і копії), військовим квитком (тичасовим посвідченням, приписним свідоцтвом), копіями: свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження вашої дружини, довідки мсек щодо встановлення інвалідності матері Вашої дружини, пенсійного посвідчення особи з інвалідністю;

2) стати на військовий облік;

3) пройти влк;

4) отримати військовий квиток (тичасове посвідчення), у разі їх відсутності; 

5) отримати відстрочку від призову по мобілізації, з проставленням відмітки про це у військовому квитку (тичасовому посвідченні).

Навіть, якщо Ви цих дій не зробили, навіть при виклику тцксп(військомати) Ви призову не підлягаєте, та при такому виклику для звільнення від призову - надасте вищенаведені документи.

Слід зазначити, що також ця підстава дає Вам право перетинати кордон.

Перетин державного кордону може здійснюватися:

особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність)

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Ольга
    Ольга
    2 роки
    Консультацiя № 32162
    Мобілізація

    Дякую за консультацію, все пояснили доступно !

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram