Чи законна є дана повістка? Які наслідки, якщо не з'явитись і які подальші дії, якщо вона незаконна?

Повістку вручили, коли чоловік переїхав кордон в Україну у Львівській області, проживає в іншій області. В повістці виправлена/ закреслена по-перше дата, по-друге місце куди потрібно з`явитись. (з воєнкомату Львівської обл, преправлено на місто проживання і навіть без адреси). Повістку підписав через застосування сили. Чи правомірно вручена ця повістка, чи взагалі вона законна? Чи потрібно з`являтись у воєнкомат і що буде якщо не з`явитись? Чи можна писати скаргу про те, що повістка вручена незаконно?

17.04.2022 14:07 2123

Консультація виконавця

Добрий день.

 3 березня 2022 року Верховна рада затвердила указ президента про загальну мобілізацію. Підлягають мобілізації громадяни здатні виконувати військовий обов'язок віком від 18 до 60 років. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку: 1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини; 2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;

Згідно ч.1 ст. 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", громадяни зобов’язані: з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період;

  Повістку має вручити представник військомату або уповноважені особи військомату за місцем вашої реєстрації(місця проживання, навчання, роботи), після попереднього розпорядження керівника військомату.

З обставин, що Ви вказали повістка є незаконою, так як він проїзжав цю область та не планував фактично перебувати у цій області, у повістці багато виправлень та немає чіткого розуміння куди призовнику зявлятися, відсутня дата видачі та номер. Крім того, якщо повістка вручена проти волі чоловіка це є окремою підствою для визнання незаконних дій. Однак останій факт, як і деякі перелічені, підлягають доказування та чоловік повинен був викликати поліцію та фіксувати факти порушення, хоча б після примусового вручення(що не було зроблено).

І звичайно, Ви маєте повне право оскаржувати такі неправомірні дії, наступним чином.

Спочатку можна почати з усних скарг на гарячі лінії "Гарячі лінії" МО України:

https://www.mil.gov.ua/kontakti/ 

https://www.mil.gov.ua/kontakti/telefoni-doviri.html

тел. 0 800 507 028(ТРО ЗСУ).

та обов'язково письмово до керівника обласного ТЦСКП(Івано-Франківськ) та Міністерства оборони України 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6E-mail: admou@mil.gov.ua. Скарга має містити детальний опис обставин порушення і прохання притягниту винних до відповідальності, та припинити порушення. Скарги надсилають поштою (з описом та повідомленням про вручення) для швидкого отримання можно продублювати на електрону пошту, у такому разі потім необхідно зателефонувати та дізнатися вхідний.

   Таким чином повістка видана з порушенням вимог чинного законодавства, однак фактично повістка була вручена під підпис, це означає, що у працівників ТЦКСП(військомату) залишився корінець з Вашим підписом, що означає, що про Ваш обовязок зявитися до ТЦКСП документально підтверджено, у звязку з чим у чоловіка виникає зобовязання зявитися до 1го Яворівского ТЦСКП або до ТЦКСП(за місцем перебування), та виникає відповідальність за неявку до військомата. 

Щодо відповідальності

Згідно долученної повістки у Вас повістка для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Стаття 210-1 КУпАП. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(1700 - 3400 грн.) і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Притягнення до адмін. відповідальності можливе лише умови складення протоколу та вручення його порушнику.

Таким чином, за неявку за повісткою встановлений штраф від(від 1700 до 3400 грн.). Оскільки повістка не містить виклику на військову службу під час мобілізацію (відправлення у військову частину), кримінальна відповідальність(позбавлення волі від 3х до 5 років) наразі для чоловіка не передбачена.

Згідно ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), поважними причинами неприбуття призовників до призовних ділянок у строк, встановлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, підтверджені відповідними документами, визнаються: перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, що позбавили його можливості особисто прибути у зазначений пункт та строк; смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) чи близького родича його дружини".

Також, рекомендую у разі неможловості забезпечити явку скористатися поважними причинами.

Якщо у Вас залишились додаткові питання  або з питань супроводження зможете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram