Виїзд закордон з неповнолітньою

Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, що робити в такій ситуації. Мені 20 років, я знаходжусь на окупованій території і хотіла би евакуюватися по ID-картці зі своєю меншою сестрою, яка має 7 років в Польщу до моєї тітки. Моя мама має залишитися з бабусею. Як моя мама може зробити довіреність на мене, якщо ми в окупації? Чи можна без неї виїхати?

24.04.2022 22:57 1159

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
66 відгуків (65 +) (1 -)
Консультацій: 233

   При виїзді за кордон під час воєнного стану дитину до 16 років може супроводжувати один з батьків, баба, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним із батьків.

   Для виїзду в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітнього брата, сестри, мачухи, вітчима при собі потрібно мати документи, що підтверджують сімейні зв’язки супроводжуючоъ особи з дитиною. Це свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, тощо. 

  Нотаріально посвідчена згода одного з батьків на виїзд дитини за кордон потрібна у випадку виїзду дитини в супроводі особи, яка не є одним із її батьків, бабою, дідом, братом, сестрою, мачухою або вітчимом. Завірити довідку можна в органах опіки та піклування органів місцевого самоврядування. 

  Так як Ви є сестрою дитини, то для перетину кордону Вам достатньо мати документи, які підтверджують родинні зв'язки Вас із дитиною. Це Ваше та дитини свідоцтва про народження, свідоцтво про шлюб Ваших батьків (за наявності), паспорт громадянина України для виїзду за кордон або ID картка.

  Нотаріально посвідчена згода батьків на вивезення дитини, чи відповідна довіреність у Вашому випадку не потрібні.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram