Угода Позики

Займаюсь інвестуванням, поки без ФОП. Чекаю прийняття основного закону та податкових змін, є бажаючі люди проінвестувати під моє управління кошти (під 30% річних). Як правильно укласти з ними договір чи угоду, щоб і у мене і у них буди хоча б якість гарантії (а не просто на словах) чи правильніше просто укласти договір позики під щомісячну виплату відсотків і так буде краще? (Якщо так як цей договір мав би правильно виглядати) буду вдячний за відповідь!

25.04.2022 17:47 1470

Консультація виконавця

Добрий день.

У Вашому випадку підійде і договір позики, і договір про спільну діяльність(договір інвестування), однак є певні особливості.

Щодо договору позики.

За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.(ст.1246 Цивільного кодексу України).

Договір позики є більш привабливим для інвестора, отримувач інвестицій зобов’язаний буде виплатити позику навіть у разі не досягнення інвестицйної мети. Крім того, у разі несплати відсотків та суми позики у строк Ви повинні будете додатково до процентів та основної суми позики виплатити інфляційні втрати та 3%річних штрафу(625 Цивільного кодексу України). 

Основні положення договору позики(зразок):

1.Предмет договору

1.1 Позикодавець передає у власність Позичальнику, а Позичальник приймає у власність від Позикодавця грошові кошти в сумі _________(далі – «Позика»), та зобов'язується повернути Позикодавцеві таку ж суму грошових коштів, а саме ____________ до ______________ року.

1.2. Грошові кошти передані Позикодавцем Позичальнику безпосередньо при
підписанні Сторонами цього Договору, готівкою. Підписання цього Договору
Позичальником є підтвердження отримання ним грошових коштів від Позикодавця у
розмірі, встановленому в п.1.1 цього Договору.
1.3.ПОЗИКОДАВЕЦЬ має право на одержання від ПОЗИЧАЛЬНИКА процентів від суми позики в розмірі _____ (___________) % річних. Проценти виплачуються щомісяця, __ числа до дня повернення позики.

2.Строк і порядок повернення Позики

Строк повернення Позики за даним Договором - __________________.
Позика повертається в готівковій формі у гривнях грошовий еквівалент Позики за
офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, встановленим на
момент повернення грошових коштів.

У випадку повернення суми Позики, визначеної в п. 1.1. даного Договору,
Позичальником готівкою, Позикодавець зобов’язаний видати Позичальнику розписку
про одержання суми Позики в повному обсязі або частково. 

Щодо договору про спільну діяльність(договір інвестування)

За договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові. Спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без об'єднання вкладів учасників.(ст.1130 Цивільного кодексу України).

У Вашому випадку я би радив за погодженням з інвестором укласти договір про спільну діяльність, оскільки такий договір буде реально визначати характер Ваших відносин. У такому договірі можливо більш захистити Ваші інтереси.

Основні положення договору про спільну діяльність(зразок):

Інвестор надає інвестиції за Договором у вигляді грошових коштів в розмірі ___________ (_____________) доларів США, що складає за офіційним курсом Національного банку України на день укладання цього договору ____________ (______________) гривень, шляхом перерахування грошових коштів у доларах США на банківський рахунок Одержувача інвестицій, зазначений в Договорі, або вказаний Одержувачем інвестицій додатково. При цьому обов'язки Інвестора в частині передачі Інвестицій за Договором вважаються виконаними з дня списання коштів банком Інвестора з рахунку Інвестора.

Інвестиції є власними коштами Інвестора.

Інвестиційні кошти за Договором надаються Інвестором на розвиток торгового бізнесу в сфері з оптових поставок (продажу) торгівельним мережам та торговим точкам продовольчих та непродовольчих товарів непродуктової групи, з метою отримання Інвестором відсотків за користування інвестиційним коштами.

Інвестиції надаються Інвестором одноразово (єдиним платежем) відповідно до умов Договору до «____» _____ 20_ року, шляхом стовідсоткового інвестування у сумі та в порядку, зазначених у Договорі.

Після досягнення Результату інвестиційної діяльності Одержувач інвестицій по закінченню календарного року сплачує Інвестору відсотки за користування інвестиційним коштами від суми інвестиції у розмірі ___% та частину основної суми інвестиції у розмірі ____% (згідно Графіку виплат – Додаток-No1).

Інвестор не набуває майнових прав на Результат інвестиційної діяльності у вигляді регулярних грошових виплат у вигляді прибутку.

Якщо у Вас залишились додаткові питання або з питань супроводження можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Дмитрий
    Дмитрий
    2 роки
    Консультацiя № 32620
    Угода Позики

    Швидка та якісна робота. Дякую

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram