Виїзд батька 3 дітей до 16 років за кордон

Добрий день!

Я батько 3 дітей від 2 браків. Судове рішення про розлучення із проживанням з матір`ю.
Через добрі стосунки з матір`ю аліменти не оформляли, плачу регулярно всі гуртки, одяг, медицину, ліцей, приватний дитячий садок, море, табір і т.п.
Частину коштів напряму, частину перевожу матері.
У 2 юристів вже замовляв консультації стосовно мого права виїзду за кордон до дітей, які вже виїхали.
Їх висновок: згідно статті 180 і 181 сімейного кодексу обов`язок утримання дітей не зникає із розлученням і може бути визначеним за домовленістю між батьком і матір`ю.
Мені порадили мати 3 свідоцтва про народження дітей і виписку із банка, що підтверджує перерахування коштів за останній рік матері.
Однак коли я запитав про своє право на залізничному вокзалі м.Києва у кімнаті прикордонного контролю, коли я розповів, що діти вже виїхали, а аліменти не оформлені, мене обізвали дезертиром і запропонували повістку в військомат.

В інтернеті теж знайшов думку, що аліменти обов`язкові:
https://www.facebook.com/nataliya.gorbal.98/posts/7084626478275204
https://zib.com.ua/ua/150913.html

Питання:
- де в законодавстві вказано необідність оформлення аліментів для того, щоб довести, що у мене 3 дитини на утриманні? Профільний же закон вказує тільки "на утриманні", а сімейний кодекс утриманням вважає широке поняття
- чи дійсно спроба сісти в потяг Київ-Варшава із документами, які прикордонники можуть вважати недостатніми, є спробою незаконного перетину кордону, і я за таку спробу можу бути покараний врученням мені повістки в військомат?
- якщо я не маю права виїзду, чи маю я відстрочку від призову в такій ситуації?

27.04.2022 11:20 1501

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Доброго дня!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», дійсно не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років…..

Виходячи з Вашого першого запитання, необхідно доказувати, що Ви є батьком 3-х дітей, а не обов’язковість сплати аліментів, про що мають бути відповідні записи у свідоцтвах про народження Ваших дітей. Крім того відповідно до ч.1 статті 181 Сімейного кодексу України, способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. Таким чином зазначена норма спростовує необхідність оформлення документально аліментів. На кордоні по реєстрах, виходячи з Ваших слів, Ви відсутні в реєстрі боржників, які не сплачують аліменти – це також прикордонники мають перевірити.  Якщо Ваша колишня жінка не зверталася до суду з позовом (до 17 травня 2017 року) або заявою про стягнення аліментів(після 17 травня 2017 року), то Ви взагалі маєте бути  відсутні в зазначеному реєстрі.

Єдине, що може викликати підозри, що Ви самі перетинаєте кордон, але можна пояснити   будь-якою обставиною чому Ви разом з дітьми не перетнули кордон. Якщо у прикордонників з’являться сумніви – цю обставини вони також можуть перевірити за своїми реєстрами, відповідно яких Ваші діти рахуватимуться, як такі, що перетнули кордон, тому вони мають Вам дозволити виїзд за кордон.

  Виходячи з зазначеного спроба сісти в потяг Київ-Варшава із документами, не є  спробою незаконного перетину кордону, крім того до повноважень прикордонників не входить вручення повісток до військомату та це не є  покаранням, а лише є способом реалізації обов’язку  забезпечення оборони держави – це відповідь на друге питання.

Щодо третього питання, то відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Ви взагалі не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації  до досягнення 18 років Вашою найстаршою дитиною.

Якщо на кордоні Вам тимчасово відмовлять у виїзді за кордон то відповідно до п.15 Постановами КМУ від 27 січня 1995 р. N 57 «Про затвердження Правил перетинання                державного кордону громадянами України» вимагайте письмове рішення  із  зазначенням  причин відмови. У якому зазначено: «На підставі  рішення  уповноваженого  законом  державного органу про тимчасову відмову у виїзді за кордон (заборону виїзду),
прийнятого відповідно до статті  6  Закону  України  "Про  порядок
виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" ( 3857-12 ), уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону відмовляє  громадянину  у  перетинанні державного кордону,  про що виносить  обґрунтоване  письмове  рішення  із  зазначенням  причин відмови, один примірник якого видається громадянинові.

Якщо Вам, була корисна та сподобалася повнота моєї консультації, прошу залишити відгук. У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram