Обмежена придатність, переведення на посаду

Добрий день, маю таке питання. Зараз я контрактник ЗСУ

Я зараз перебуваю у відпустці за станом здоров`я(контузія) , та в цей час я почав відчувати дискомфорт в паху. Після огляду у лікаря (платного цивільного) мені поставили - Варикоцеле (варикоз сім`яного канатика) 3 ступеню. Я почитав що з таким діагнозом влк повинно поставити мені обмежено придатний та як я розумію перевести на посаду іншу(зараз я в механізований військах піхота).
1. Який є правильний алгоритм дій? Мені потрібно після закінчення відпустки взяти направлення на нове влк ? Чи просто сходити у мед пункт при частині?
2. Чи можу я під час відпустки цієї за станом здоров`я- взяти та пройти нове влк про придатність. Чи тільки після її закінчення?
3. Я коли читав закон,написано с моїм діагнозом(42 ст,але пункт В тому що я контрактник) -придатність або обмежено придатний визначається індивідуально. Роз`ясніть будьласка від чого це залежить, і які мої шанси отримати обмежено придатний.
4. Мені мають запропонувави операцію, чи маю я право відмовитись ? Іза того що я відмовилюся - в моїй ситуації мені можуть поставити придатний?. Чи це не впливає на постанову, відмовився я чи ні. (Контрактник взагалі може відмовитися?)
5. Треба пройти перед цим влк самому аналізи та узі, щоб вони не занизили степінь хвороби. Та чи враховуючи вони їх?

Дякую, писав сумбурно. Тому можете відповісти у задовільній формі. Просто багато питань, не розумію як це взагалі буде тим паче у такий час.

27.04.2022 12:53 15656

Консультація виконавця

Добрий день, по суті заданих питань.

1. Який є правильний алгоритм дій? Мені потрібно після закінчення відпустки взяти направлення на нове влк ? Чи просто сходити у медпункт при частині? 2. Чи можу я під час відпустки цієї за станом здоров`я- взяти та пройти нове влк про придатність. Чи тільки після її закінчення?

Згідно Положенню про ВЛК(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

6.1. Направлення на медичний огляд проводиться:

б) військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами

6.4. У разі виявлення під час обстеження або лікування у військовому лікувальному закладі у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які зумовлюють у мирний час непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатність до військової служби у мирний час, обмежену придатність у воєнний час (пункти "а", "б" статей Розкладу хвороб, без індивідуальної оцінки), у воєнний час - непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби за рішенням начальника військового лікувального закладу на підставі подання начальника лікувального відділення, у якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис в історії хвороби (медичній книжці), який завіряється підписом начальника військового лікувального закладу.

6.15. Відпустка за станом здоров'я надається військовослужбовцю командиром військової частини (закладу), де він проходить службу, на підставі постанови ВЛК.

При вибутті військовослужбовця у відпустку за станом здоров'я довідка ВЛК з постановою ВЛК видається йому на руки.

Після закінчення відпустки за станом здоров'я військовослужбовці (крім курсантів ВВНЗ) за рішенням військових комісарів, начальників гарнізонів або органів управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України можуть пройти повторний медичний огляд за місцем проведення відпустки для визначення придатності їх до військової служби.

6.35. У воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров'я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров'я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

Якщо після продовження відпустки за станом здоров'я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов'язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

Таким чином, Вам необхідно подати рапорт разом з медичними документами до командира військової частини та медичної частини (госпіталю). Ви маєте поскаржитись на проблеми зі здоров’ям та повідомити про це у формі рапорту командиру частини та медичної частини. З рапортом необхідно надати підтвередження Вашого захворювання від цивільного лікаря(висновок(довідка) про діагноз, результати обстеження(ультразвукове дослідження(у Вашому випадку)). Стосовно часу подання, Ви не позбавленні право подати рапорт у період відпустки, але положення встановлює проходження ВЛК після відпустки, тому що внаслідок контузії Вам можуть продовжити відпустку або розглянути питання Вашої придатності до військової служби.

3. Я коли читав закон,написано с моїм діагнозом(42 ст,але пункт В тому що я контрактник) -придатність або обмежено придатний визначається індивідуально. Роз`ясніть будьласка від чого це залежить, і які мої шанси отримати обмежено придатний.  4. Мені мають запропонувави операцію, чи маю я право відмовитись ? Іза того що я відмовилюся - в моїй ситуації мені можуть поставити придатний?. Чи це не впливає на постанову, відмовився я чи ні. (Контрактник взагалі може відмовитися?)

Згідно Положення про ВЛК(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text), Ваше захворювання дійсно відноситься до ст.42

Стаття 42

Включено: хвороби артерій, артеріол та капілярів I70-I79 (атеросклероз аорти, ниркової артерії, артерій кінцівок, генералізований атеросклероз; стеноз або аневризма, розширення або розшарування аорти та інших артерій; емболія і тромбоз аорти та інших артерій; хвороби периферичних судин (синдром Рейно, облітеруючий тромбангіїт)); набутий артеріовенозний свищ, спадкова гемолітична телеангіектазія, непухлинний невус; хвороби вен, лімфатичних судин та вузлів I80-I89 (флебіт, тромбофлебіт, тромбоз ворітної вени, емболія та тромбоз інших вен; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; варикозне розширення вен стравоходу, мошонки, яєчка, тазу, післяфлебітичний синдром; неспецифічний лімфаденіт, наслідки хірургічних втручань)

а) зі значними порушеннями кровообігу та функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями кровообігу та функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями кровообігу та функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень кровообігу та функцій

Придатні

Придатні

Придатні

За наявності показань громадянам та військовослужбовцям пропонується хірургічне лікування. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього придатність до військової служби визначається залежно від вираженості патологічного процесу.

До пункту "а" належать:

артеріальні та артеріовенозні аневризми магістральних судин;

облітеруючий атеросклероз, ендартеріїт, тромбангіїт та аортоартеріїт при декомпенсованих ішеміях кінцівок (гангренозно-некротична стадія);

атеросклероз черевного відділу аорти з частковою або повною облітерацією просвіту її вісцеральних гілок, здухвинних артерій з різкими порушеннями функцій органів та дистального кровообігу;

тромбоз воротної або порожнистої вени;

часто рецидивний тромбофлебіт, флеботромбоз;

посттромботична і варикозна хвороба нижніх кінцівок, індуративно-виразкова форма з хронічною венозною недостатністю III ступеня (недостатність клапанів глибоких, підшкірних та комунікантних вен з наявністю постійного набряку, гіперпігментації та витончення шкіри, індурації, дерматиту, виразок та післявиразкових рубців);

наявність імплантованого кава-фільтра;

слоновість IV ступеня;

наслідки реконструктивних операцій на великих магістральних (аорта, здухвинна, стегнова, брахіоцефальна артерії, воротна або порожниста вена) та периферичних судинах за наявності вираженого порушення кровообігу і при прогресуючому перебігу захворювання.

До пункту "б" належать:

облітеруючий ендартеріїт, тромбангіїт, аортоартеріїт і атеросклероз судин нижніх кінцівок II стадії;

посттромбофлебітична або варикозна хвороба, набряково-індуративна форма з хронічною венозною недостатністю III ступеня (набряклість стоп та гомілок, яка не зникає повністю за час нічного відпочинку, свербіння, гіперпігментація, витончення шкіри, відсутність виразок);

слоновість III ступеня;

наслідки реконструктивних операцій на магістральних та периферичних артеріях з незначним порушенням кровообігу;

варикозне розширення вен сім'яного канатика III стадії (канатик опускається нижче нижнього полюса атрофованого яєчка, наявність постійного больового синдрому, порушення сперматогенезу). Особи, що оглядаються за графами II, III Розкладу хвороб, за наявності варикозного розширення вен сім'яного канатика III ступеня оглядаються за пунктом "в".

До пункту "в" належать:

облітеруючий ендартеріїт, тромбангіїт, атеросклероз судин нижніх кінцівок I стадії;

посттромботична або варикозна хвороба нижніх кінцівок з явищами хронічної венозної недостатності II ступеня (періодична набряклість стоп, гомілок після довготривалого ходіння або стояння, яка зникає після денного або нічного відпочинку);

слоновість II ступеня;

варикозне розширення вен сім'яного канатика II стадії.

До пункту "г" належать:

варикозна хвороба нижніх кінцівок без ознак венозної недостатності (I ступеня);

слоновість I ступеня (незначний набряк тилу ступні, що зменшується або зникає в період нічного або денного відпочинку).

Розширення вен нижніх кінцівок на окремих ділянках у вигляді циліндричних або звивистих еластичних вип'ячувань без ознак венозної недостатності, варикоцеле I ступеня не є підставою для застосування цієї статті, не перешкоджають проходженню військової служби, навчання у ВВНЗ.

Після травм, поранень та інших пошкоджень великих магістральних артерій з повним відновленням кровообігу та функцій для осіб, які оглядаються за графою I Розкладу хвороб, застосовується пункт "в", а за графами II, III Розкладу хвороб - пункт "г" цієї статті.

Діагноз захворювань та наслідків пошкоджень судин повинен відображати стадію процесу та ступінь функціональних порушень. Постанова приймається після клінічного обстеження з застосуванням методів, що дають об'єктивні показники (реовазографія з нітрогліцериновою пробою, ангіо-, флебо-, лімфографією тощо).

Військова служба з варикоцеле багато в чому залежить від ступеня захворювання.

Лікарі виділяють три ступеня варикоцеле.

I ступінь – варикоз вен виявляється тільки пальпаторно при напруженні хворого у вертикальному положенні тіла;

II ступінь – візуально визначаються розширені вени, розміри і консистенція яєчка не змінені;

III ступінь – виражена дилатація вен гроздевидного сплетення, зменшення яєчка і зміна його консистенції (канатик опускається нижче нижнього полюса атрофованого яєчка, є постійний больовий синдром, порушення сперматогенезу, протеїнурія, гематурія).

При першого ступеня захворювання призовник може розраховувати на те, що скоро увійде в армійський лад і буде нести службу в армії.

При наявності варикоцеле першого ступеня служба в армії не повинна привести до погіршення стану, тому не вважається протипоказанням.

При більш вираженому ступені варикоцеле рекомендується проведення оперативного лікування. 

На практиці, якщо у військослужбовця варикоцеле 3 ст., то його вважають обмежено придатним(відповідно до вищенаведених ознак) до служби, оскільки є вірогідність прогресування хвороби та можливість рецидиву після операції. 

Обмежена придатність при 3 ступені встановлюється в наступних випадках:

  1. У хворого було два і більше рецидивів патології. Це повинно підтверджуватися висновком лікувального закладу.
  2. Діагноз підтверджений і є ризик переходу хвороби в наступну стадію.
  3. Перехід у 3 стадію захворювання.

Після того, як Ви надасте, підтвердження вищезгаданого захворювання, Вам скоріше за все запропонують проведення операції.

Згідно ЗУ "Основи законодавства України про охорону здоров'я", згода інформованого відповідно до статті 39 цих Основ пацієнта необхідна для застосування методів діагностики, профілактики та лікування. Щодо пацієнта віком до 14 років (малолітнього пацієнта), а також пацієнта, визнаного в установленому законом порядку недієздатним, медичне втручання здійснюється за згодою їх законних представників.

Згідно ч. 4 ст.284 Цивільного кодексу України, повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, має право відмовитися від лікування. 

Таким чином, внезалежності від проходження служби(в т ч за контрактом) примушувати до операції права не мають та Ви можете відмовитись від проходження лікування(операції).

Стосовно наслідків відмови, все залежить від того, чи прогресує хвороба та чи переходить вона у іншу стадію або чи є значні або помірні порушення крообігу та функцій, тобто якщо таке буде встановлено відмова від проходження лікування не буде впливати на обмежену придатність.

5. Треба пройти перед цим влк самому аналізи та узі, щоб вони не занизили степінь хвороби. Та чи враховуючи вони їх?

Так, обовязково, необхідно звернутися до спеціалізовного лікаря та пройти УЗД, а краще після УЗД отримати висновок лікаря стосовно Вашого діагнозу. Після отримання цих документів долучити їх до рапорту(висновок(довідка) про діагноз, результати обстеження(ультразвукове дослідження(у Вашому випадку)). Вищенаведені документи будуть враховані, оскільки у зараз у воєнний час ВЛК не будуть розбиратись у захворюваннях самостійно, та існує ризик поверхневих доглядів.

Якщо у Вас залишились додаткові питання або з питань супроводження можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram