Обмежено придатний у військах час

Добрий день. Чи можуть призвати до військової служби людину. У довідці написано "обмежено придатний у військовий час, гр 1, ст 59б, нак 2 - 1994 року. Яку спеціальність можуть надати за цією статтею і чи законно наразі призивати обмежено придатних осіб?

28.04.2022 09:55 1387

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
732 відгука (731 +) (1 -)
Консультацій: 1912
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрй день.

Можуть призвати, адже Ви  в воєнний час  підлягаєте повторному переогляду ВЛК для визначення ступеню придатності до служби в воєнний час зігдно до ст. 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Крім того, запис в довідці виконаний за Наказом №2 від1994 року, який втратив чинність 2008 року у звязку із прийняттям Положення про ВЛК ( див. за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text). Тож, на сьогоднішній день, Ваша стаття розкладу хвороб та стан придатності до служби вже не діє. Тому, Вам треба пройти повторний ВЛК для визначення ступеню придатності, та у разі погіршення стану та медичних показників, Ви можете бути визнаний тимчасово непридатним/або непридатним з виключенням із обліку/або обмежено придатним ( та з таким записом, Вас можуть призвати до служби)

Щодо спеціальності, законодавством не передбачено, що обмежено придатні не підлягають мобілізації. При цьому, ст. 17 ЗУ "Про оборону" передбачає виконання військового обов'язку тими, хто визнаний за станом здоров'я придатними до служби. Якщо виходити з цієї статті, то обмежено придатні не повинні взагалі нести військову службу в тому числі в воєнний час. Через таку невизначенність багато зловживань з боку військового керівництва.

Але  Міноборони обіцяють  що  осіб які визнані обмежено придатними, не будуть відправляти в зону бойових дій, та такі особи будуть виконувати тільки  роботи оборонного характеру ( розчищати завали, вулиці після звільнених місць від окупації, виконувати гуманітарні функції тощо) але по факту, із даних що я володію зокрема від своїх клієнтів, обмежено придатних відправляють в зону бойових дій. В таких випадках, необхідно скаржитися в Міноборони. В деяких випадках, скарги в Міноборони спрацювали. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram