Виїзд за кордон з інвалідністю 3-ї групи

Чоловік 35 років, інвалідність з дитинства 3-ї групи, безстрокова (довічна), цукровий діабет 1 (першого) типу - інсулінозалежний, важкої форми. На обліку в військоматі (не придатний в мирний час, частково придатний в військовий час)
Суть питання. Чи маю я право виїзду за кордон в умовах військового часу згідно постанови кабміну від 29 березня 2022 р. № 383. Які документи потрібно пред`явити на кордоні для перетину? Є посвідчення інваліда 3-ї группи та довідка МСЕК. Дайте будь ласка роз`яснення.

29.04.2022 11:15 21059

Консультація виконавця

Добрий день.

     21.03.2022 року були внесені зміни до ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), тепер, відповідно до 23 ст. цього Закону не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

   Таким чином, призову на військову службу під час мобілізації Ви не підлягає, не залежно від того чи є Ви обмежено придатним(підлягає призову) чи придатним до військової служби.

       Листом Адміністрації Державної прикордонної служби зазначено, що, на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється.

    Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема: Постанови КМУ від 29 березня 2022 р. № 383 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України»(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/383-2022-п#Text), У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю III групи - у супроводі дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

 Також, згідно п.2-1, п.2-2 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Згідно спільних розяснень Мінсоцполітики та Державної прикордонної служби, для перетинання кордону 

для чоловіків, які мають інвалідність необхідні наступні документи:

Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о (див. додаток 9)

або

Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

або

Пенсійне посвідчення (див. додаток 10)

Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги від- повідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про дер- жавну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» (див. додаток 2)

або

Довідка про отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозді- лом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради.

     Ураховуючи все вищенаведене, Ви маєте право на перетин кордону, для перетину кордону Ви маєте надати на прикордоному загіні(де хоче перетнути кордон): закордоний паспорт(паспорт громадянина України), довідку до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) (довідка МСЕК) та/або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус(посвідчення особи з інвалідністю, пенсіне посвідчення).

    Від себе, додам, що мої клієнти(особи з інвалідністю ІІІ групи), повідомляють, що вже перетнули кордон та вищенаведених документів було достатньо.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram