Чи можливо перегляд справи чоловіка якого вже мобілізували?

Доброго дня, мого чоловіка мобілізували та відправили на фронт. Але у нього в військовому білеті написано що він обмежено придатний у військовий час. Чи мають права його відправляти туди де йдуть бойові дії? У військкоматі медкомісія не дивилася чи хвора людина чи ні брали усіх, тому і йому написали що годний. Питання друге: у військовому білеті у нього прописана професія номер 600 (він програміст за спеціальністю) але його записали до саперів, хіба так можно ? Питання останнє, чи можемо ми якось вплинути що б його справу переглянули?

30.04.2022 22:22 1544

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Щодо військово-облікової спеціальності: записують туди, куди є нагальна потреба. Мають право направити в будь-яку військову частину та призначити будь-яку спеціальність. Головне, щоб стан здоров'я дозволяв виконувати поставлені завдання. 

Стан здоров'я визначають за допомогою медкомісії (ВЛК -  військово-лікарська комісія). За результатами обстеження, якщо є проблеми зі здоров'ям, ВЛК вписує встановлює статтю Розкладу хвороб наказу № 402 з одним із таких індексів:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; НЕПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально;

в -- Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; ПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Очевидно, у вашого чоловіка була раніше встановлена стаття Розкладу хвороб з індексом "б" або "в", і він вважався обмежено придатним.

Що означає термін "обмежено придатний"? Не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Але якщо чоловіку встановили статтю з індексом "в", то повна придатність до служби або обмежена придатність встановлюється індивідуально. Можливо, йому в індивідуальному порядку встановили повну придатність, тому й направили в бойову частину.

Якщо це не так - потрібно зветатися зі скаргою на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснити всю ситуацію. Ще раз дослівно перечитати ваш рапорт. Додвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення, та скажуть коли перетелефонувати. У визначений час передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги.

В той же час, я не знаю всіх деталей і тому намагаюсь охопити масимальну кількість можливих варіантів. З вашого питання я не можу дізнатися - чи проводився повний медогляд; якщо проволився, то який висновок було зроблено на підставі обстеження; яка стаття Розкладу хвороб встановлена. Так, наприклад, є ймовірність, що обмежена придатність була встановлена давно, а під час повторної медкомісії ВЛК встановили, що стан здоров'я покращився, і немає підстав для встановлення статті Розкладу хвороб із записом "обмежено придатний". В такому разі немає порушень ані в діях ВЛК, ані в діях військомату, що направив чоловіка в бойову частину.

Знову ж аки, якщо це не так, і стан здоров'я не покращився з моменту попередньої медкомісії, то ваш чоловік має право оскаржити висновок ВЛК. Оскаржувати потрібно до вищестоящої ВЛК. Якщо він проходив огляд в районній, то оскаржувати потрібно до обласної (адресу знайдете в інтернеті). Якщо він проходив огляд в обласній ВЛК, то оскаржувати потрібно до Центральної ВЛК (ЦВЛК).

Для перегляду рішення вашому чоловіку необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини перегляду, тобто пояснити - з чим конкретно Ви не погоджуєтесь.

Отже, виберіть той варіант, який підходить саме до вашої ситуації, і приступайте до дій, використовуючи мою консультацію.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram