Право на земельну ділянку по спадковості

Добрий день! Мій батько разом з моєю мамою, коли були у шлюбі, придбали територію з будинком у селі орієнтовно у 1997 році. Ділянка згідно документів оформлена на мого батька. Згодом вони розлучились, мені тоді було 3 роки. Після розлучення мій батько не платив аліменти і не приймав участі у моєму житті. Зараз мені 25 років і зв`язку з ним досі не маю. Я незнаю взаглі що з ним зараз, чи він тут чи взагалі живий. Він громадянин росії. З того та ділянка пустує, будинок розвалився. У моїй сім`ї ніяких документів на цю ділянку немає, вони залишились з ним.
Мене цікавить така інформація:
1. Чи маю я право отримати цю земельну ділянку?
2. Які для цього потрібно зібрати документи?
3. Куди перш за все потрібно звертатись?
4. Яка процедура такої справи?

01.05.2022 19:35 1406

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Доброго ранку!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене

Так Ви маєте право на земельну ділянку. Варіантів багато, тому потрібно діяти в залежності від обставин.

Перше, що необхідно Вам зробити знайти батька та налагодити з ним зв’язок.

Якщо його не знайдете взагалі то оголосити його померлим.

Це робиться відповідно до статті 46 Цивільного кодексу України

  1. Фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
  2. Фізична особа, яка пропала безвісти у зв'язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.
  3. Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв'язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.
  4. Порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюється розділом ІV глави 4

Цивільного процесуального кодексу України.

 

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу)- стаття 1220 Цивільного кодексу України

Згідно до статті 47 Цивільного кодексу України

  1. Правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.
  2. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п'яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв'язку з відкриттям спадщини.

Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

 

Відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу України Ви є спадкодавцем першої черги за законом.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Підтвердити те, що людина має у власності земельну ділянку, можуть відповідні документи — державний акт встановленого зразка або витяг (свідоцтво) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і витяг з кадастру

У разі втрати оригіналу документа на землю, доведеться послуговуватися дублікатом. 

Чіткого визначення терміну «дублікат» в чинному законодавстві не існує. Але у юриспруденції дублікатом є другий примірник документа, що має таку саму юридичну силу як оригінал. Тобто, дублікат документа містить ті ж відомості, що й оригінал документа.

Фактично видача дубліката полягає у відтворенні тексту документа, дублікат якого видається, що спрямоване на відновлення такого документа у випадку неможливості використання останнього з певних причин.

Для того, щоб відновити втрачені документи на землю, традиційно треба пройти кілька «бюрократичних» етапів.

Перше що треба зробити — написати заяву в правоохоронні органи про викрадення чи загублення документів. Подати оголошення про втрату до місцевої друкованої газети і обов’язково зберегти примірник. Такі дії підтверджують відсутність у Вас документів на нерухоме майно і необхідність їх відновлення.

Отримати дублікат втраченого документу в органі, який його видав.

Необхідно внести дані про землю та будинок документи, на які було втрачено до Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно. Слід написати заяву до відповідного органу. 

У випадку коли був втрачений державний акт, тоді потрібно звернутися до районного управління Держгеокадастру та отримати копію державного акту чи довідку, що оригінал не зберігся. Необхідно отримати також і витяг з Державного земельного кадастру. Крім цього може знадобитися звернення до архіву місцевого органу самоврядування для отримання копії рішення про передачу Вашому батьку у власність землі.

Якщо був втрачений договір купівлі-продажу, дарування чи інший, потрібно звернутися до нотаріуса, який супроводжував земельну транзакцію для отримання дубліката.

Зібраний пакет документів із копією паспорту, ідентифікаційного коду, квитанцією про сплату послуг та мита і заяву встановленого зразку треба подати державному реєстратору для реєстрації. А після державної реєстрації варто отримати виписку про реєстрацію документів на земельний об’єкт у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

 

Крім того, необхідно подати заяву про відновлення втрачених документів до Держгеокадастру або органів місцевого самоврядування області, де розташована земля, залежно від того, які саме документи необхідно отримати.

Залежно від типу документу, що посвідчує ваше право власності на землю та року його видачі є різні шляхи отримання дублікатів.

Варіант 1

Копію сертифікату, що був виданий до 1998 року, отримати досить складно. Такі документи видавали районні державні адміністрації (РДА), які упродовж реформи децентралізації передали все своє майно та інформацію місцевим громадам. Тобто РДА просто можуть уже не мати бланків потрібного зразка для виготовлення копії документа на землю.

Варіант 2

Отримати архівну копію державного акта, виданого до 2013 року, можливо у районному відділі Держгеокадастру наступним чином:

  • взяти паспорт та ідентифікаційний код
  • написати заяву на отримання завіреної копії з архіву
  • замовити витяг у реєстратора Держгеокадастру (зверніть увагу: не з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а з реєстру Держгеокадастру)
  • отримати затверджену копію всіх документів, які проходили через Держгеокадастр

Важливо: якщо кадастровий номер відсутній, необхідно замовити його виготовлення.

 

Варіант 3

Після 2013 року оригінал витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно видається одноразово з реєстру речових прав. Але інформацію у вигляді інформаційної довідки про речові права на земельну ділянку можна отримати безліч разів у ЦНАПі

 

 

При відновленні документів на право власності земельної ділянки іноді може виникнути потреба присвоїти кадастровий номер земельній ділянці (коли такого не було раніше), виконати кадастрову зйомку ділянки чи взагалі виготовити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду або власність.

Коли оформити дублікати загублених правовстановлюючих документів не є можливим у силу різних причин варіантом розв'язання проблеми служить подача до суду позовної заяви про визнання права власності у порядку спадкування за законом на об'єкт нерухомості або про встановлення юридичного факту.(в залежності від сітуації). Рішення суду при цьому стає правовстановлюючим документом.

Так, згідно з ч. 1 ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Згідно з Цивільним процесуальним кодексом України, позови, що виникають із приводу спадщини , пред’являють за місцезнаходженням спадщини або основної його частини. 

 Крім того слід знати, що відповідно до статті 1278 Цивільного кодексу України

частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.

 

 

 

Якщо Вам, була корисна та сподобалася повнота моєї консультації, прошу залишити відгук. У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram