Виїзд за кордон заброньованої особи

Хотів би уточнити можливість виїзду за кордон як заброньована особа від державної установи ( заброньований по новій спрощеній процедурі швидше за все буду мати лише витяг з наказу Міністерства економіки, отриманий за новою спрощеною процедурою і не маю посвідчення про відстрочку). В то й же час є роз’яснення Державної прикордонної служби:
Нагадаємо, у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, за деякими виключеннями заборонено виїзд за межі країни чоловіків віком від 18 до 60 років.
Крім виключень, зазначених вище, зазначені обмеження, не застосовуються до таких осіб:
- які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);
Як можна вирішити дане питання на сьогодні?
Дякую за відповідь

02.05.2022 00:11 6444

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1852
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядок бронювання вказаний в Постанові Кабінету Міністрів України № 194 від 03.03.2022 року.

У відповідності до п.5 Постанови, з метою підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки.

Отже, витяг з наказу Мінекономіки - це і є ваше посвідчення про відстрочку.

Прикордонники для вирішення питання щодо можливості виїзду за межі України керуються листом Адміністрації ДПСУ від 17.03.2022 року. Підпункт 1 пункту 3 цього листа вказує, що виїхати за кордон по бронюванню мають право особи, які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік

Посвідчення про відстрочку у Вас є - це витяг з наказу Мінекономіки. Залишається повідомлення про зарахування на спецоблік. 

Військовий облік військовозобов’язаних поділяється на:

загальний (військовозобов`язані, які не перебувають на спеціальному обліку);

спеціальний (військовозобов’язані, заброньовані за органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час).

У відповідності до Правил військового обліку призовників та військовозобов`язаних, повідомлення про зарахування на спецоблік оформлюються військоматами за місцем розташування підприємств.

Таким чином, Вам необхідно стати на спеціальний облік та отримати у військоматі відповідне підтвердження про зарахування на спецоблік. 

Повертаючись до листа Адміністрації ДПСУ від 17.03.2022 року, в поясненні до підпункту 1 пункту 3 вказано, що підтверджуючими документами можуть бути: посвідчення про відстрочку від призову (бронь) + документи про відрядження.

Таким чином, Вам ще буде потрібно оформити на підприємстві документи про відрядження.

Маякніть мені на пошту ddmitr@ukr.net і я скину Вам цей лист ДПСУ від 17.03.2022 року, та за потреби відповім на додаткові запитання, якщо щось незрозуміло в моїй консультації.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram