Викликають у військомат

Доброго дня!

Я знаходжуся зараз у Києві, але приписаний в іншій області, з воєнкомата телефонували, не взяв трубки тоді. Батакам теж телефонували, сказали що якщо не приїду у військомат на вручення повістки про проходження мед-комісії, приїдуть до дому (там де приписаний) і вручать документ про кримінальну відповідальність.

Мені 26, працюю як фоп (фоп зареєстрований по місці прописки), плачу податки, у сімʼї пʼятеро осіб, тільки я працюю.

У мене є військова кафедра. Офіцер запасу, спеціальність - політологія.

Питання:
1. Яка міра відповідальності може бути за неявлення у військомат враховуючи воєнну обстановкую?
2. У якому випадку мене можуть призвати до військової служби?
3. Чи можуть представники воєнкомату приїхати до дому, і вимагати обшук будинку?
4. Чи мають право представники воєнкомату вручити повістку або документ про кримінальну відповідальність батькам?

04.05.2022 18:53 2042

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1867
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Відповідаю по порядку на всі питання:

1. Відповідальність за невиконання вимог повістки:

Взагалі є три види повісток: 

а) повістка для уточнення облікових даних;

б) повістка на проходження медкомісії (ВЛК);

в) повістка - призов на службу.

За невиконання вимог повісток а) і б) передбачена адміністративна відповідальність. У відповідності до статті 210-1 КУпАП (в умовах воєнного стану), міра покарання - штраф в розмірі від 3400 до 5100 грн.

Невиконання вимог повістки, де вказано "з'явитися з речами" - це вже вважається ухиленням від мобілізації. У відповідності до статті 336 ККУ, міра покарання - від 3 до 5 років позбавлення волі.

При цьому слід врахувати, що повістка повинна бути вручена належним чином, тобто особисто в руки, під особистий підпис. Всі інші способи - вручення родичам, вкидання в поштову скриньку, надсилання СМС, надсилання фото повістки в вайбер -вважається неналежним способом вручення. Не з'явленння по повістці, яка вручена неналежним чином - не вважається ухиленням від мобілізації і не несе жодної відповідаольності - ні кримінальної, ні адміністративної.

Отже, в Вашому випадку - жодна повістка не вручалася, телефонний дзвінок це неналежне повідомлення, ому навіть про штрафні санкції мова не йде. Всі ці казки про вручення якогось документу про кримінальну відповідальність - це просто психологічний тиск.

2. Спочатку Ви повинні пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Якщо у Вас виявиться якесь захворювання, то ВЛК буде робити свій висновок на підставі Розкладу хвороб Наказу № 402 від 14.08.2008 року. У висновку зазначається стаття Розкладу хвороб з певним індексом:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; НЕПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально;

в -- Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; ПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальне визначення придатності до військової служби, ВЛК виносить одну із таких постанов:

  • "Непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час";
  • "Обмежено придатний до військової служби";
  • "Придатний до військової служби".

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається Вам на руки.

Якщо немає статей з індивідуальним визначенням ступеня придатності, то за результатами обстеження ВЛК зробить одну із таких постанов: 

  • придатний до військової служби;
  • тимчасово непридатний до служби, з зазначенням дати повторного огляду;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

За результатами медкомісії, Вас не можуть призвати лише в тому випадку, якщо ВЛК в своїй постанові запише "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку". 

Також слід зазначити, що так як Ви закінчили військову кафедру, то підпадаєте під третю хвилю мобілізації, яка проходить якраз зараз. Але це не означає, приміром, що в разі об'явлення четвертої хвилі мобілізації Вас вже ніхто не призове. Призвати на військову службу можуть як зараз, так і пізніше, під час четвертої хвилі мобілізації.

Зазвичай алгоритм призову такий: спочатку Ви проходите медкомісію (ВЛК),  потім за результатами обстежень визначається ступінь придатності до служби, і тільки потім можливе оримання повістки на службу. В той же час, якщо буде встановлена "обмежена придатність", то це означає що Вас не відправлять служити в бойову частину, а відправлять, наприклад, проходити службу при військоматі.

Те, що Ви - ФОП, як і те що в сім'ї п'ятеро осіб - не являється підставою для отримання відстрочки від мобілізації. Хіба що  Ви утримуєте трьох неповнолітніх дітей, або здійснюєте догляд за хворим членом сім'ї. А взагалі, перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Маякнете мені на ел.пошту, і я скину Вам перелік підстав для отримання відстрочки від мобілізації.

3. Чи можуть представники воєнкомату приїхати до дому, і вимагати обшук будинку?

Приїхати - можуть. Але тільки для того, щоб вручити повістку. Якщо будете відмовлятися від отримання повістки, або від підпису, то складуть акт про відмову від підпису, і повістка буде вважатися такою, що вручена належним чином.

Обшук - ні в якому разі. У представників військомату немає повноважень для проведення обшуку. 

4. Вручити повістку батькам - теоретично можуть. Але повістка має бути вручена тільки особисто! Під особистий підпис! Тому, якщо вручать батькам, то на таку повістку можна не реагувати.

Чи можуть батькам вручити документ про кримінальну відповідальність? - ні, не можуть, із багатьох причин. Хоча б тому, що вручати будь-який документ повинні тільки особисто, і Ви не вчинили кримінальне правопорушення. Теоретично, можуть вручити батькам певне попередження про можливу кримінальну відповідальність. Але такий документ слід розглядати просто як інформаційну довідку, без будь-яких зобов'язань з Вашої сторони.

Якщо буде щось незрозуміло - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram