Перетин кордону по оновленню

Доброго дня.
Читав, що вийшли роз’яснення від 03.05, щодо перетину кордону, цікавить питання, планую виїхати за кордон, маю військовий квиток, не служив, виданий в 2010р у якому зазначено, що визначений непридатний до військової служби із зняттям з військового обліку за ст. 62-б розкладу хвороб, наказ моу від 2008р номер 402 і знятий з вій твого обліку. А на звороті вказано, що знятий з військового обліку пп 2 п 5 ст. 37 про військовий обов’язк та військову службу.
Також маю тещу у якої 2група інвалідності. Але я не є її опікуном (згідно ст.23 читав, що не мобілізують у кого родичі мають 1 та 2 група інвалідності, але чи можна виїхати по цій статті), вона з нами не планує їхати. Які потрібно підтверджуючі документи показати на кордоні?
Скажіть будь ласка чи випустять за кордон по одній із цих справ?

05.05.2022 07:43 8219

Консультація виконавця

Доброго дня.

      Згідно з останніми роз'ясненнями Державної прикордонної служби від 03.05.2022 р., з метою здійснення заходів правового режиму військового стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак така заборона не є абсолютною.
Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон.

  • Визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров'я за винятком з військового обліку (тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або військовий квиток з позначкою, витяг з наказу про звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу).
  • Для супроводуособи з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їхдружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

Щодо війського квитка

Це положення стосується осіб, які визнані непридатними до військової служби (в т ч і воєнний час) з виключенням з військового обліку (найчастіше п "а" певної статті або за значних порушень функцій організму - "б", "в" у індивідувльному порядку).

Згідно Положенню про ВЛК(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text)

Стаття 62

Включено: набуті деформації та дефекти пальців кисті та стопи S60-69, S90-99, набуті деформації кінцівок Т11, Т13, Т92, Т93, набута плоскостопість М20-М21; фібробластичні порушення М72

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

У ващому випадку необхідно дивитися, Ви були визнані непридатними до військової служби у мирний час та обмежені придатними у військовий час або визнанні непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. У першому випадку Ви не маєте право виїзду за кордон, у другому маєте. 

Справа у тому, що у 2010 році військомати писали знято з обліку на підставі наказу №342, якщо у Вас така позначка право виїзду за кордон Ви не маєте, тому що накз №342 було скасовано у 2015р., тому з обліку таих осіб не знято, та вони перебувають у запасі як військовозобов'язаний.

15.01.2015 року Наказом МО №24 були внесені зміни до Керівництва з військового обліку у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України №35 від 22.01.2002 року про скасування положення про зняття з військового обліку громадян, визнаних військово-лікарями у мирний час та обмежено придатними у воєнний час.
Згідно з наказом Міністерства оборони України "Про затвердження Переліку випадків, за яких громадяни України знімаються з військового обліку військовозобов'язаних" №684 від 20.12.2017 року (далі - Наказ МО №684) зняття з військового обліку військовозобов'язаних у військових комісаріатах, відповідних підрозділу підлягають громадяни України, яких було засуджено до позбавлення волі за злочини середньої тяжкості та відбували покарання в установах відбування покарань; за рішенням військово-лікарських комісій (призовних комісій) визнані за станом здоров'я непридатними у мирний час, обмежено придатними у воєнний час через хвороби, пов'язані з розладами психіки та поведінки, нервової системи та їх наслідки.

пп 2 п 5 ст. 37 "Про військовий обов'язок і військову службу", надає підстави вважати, що Вас було визнано обмежено придатним, що не дає права на перетин кордону.

Щодо матері дружини

Таким чином, прикордонна служба підтвердила вищезгадані зміни, але на жаль, з такими документами Ви не зможете перетнути кордон.

Відповідно до переліку документів, які є підставою для перетину державного кордону України чоловіками-громадянами України призовного віку, які супроводжують дітей та інших осіб (наданих Мінсоцполітики та державною прикордонною службою) :

Для чоловіків, які мають дружину з осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини зпоміж осіб з інвалідністю I або II групи необхідно мати наступні документи


1.Документ, що підтверджує родинний/сімейний зв'язок (у Вашому випадку свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дружини)
2.Довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о
або
Посвідчення, що підтверджує відповідний статус
або
Пенсійне посвідчення
або
Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»
або
Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради
3. Додатково для осіб з інвалідністю II групи:
Висновок лікарської комісії закладу охорони здоров'я щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу (див. додаток 11)
або
Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватись та вимагають соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою No 080-4/о (див. додаток 12)
або
Висновок про наявність когнітивних порушень у людей похилого віку, внаслідок яких вони вимагають надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою № 080-2/о (див. додаток 13)

Звертаю увагу, що для осіб з ІІ групою інвалідності, необіхідно надати документ, що підтверджує необхідність догляду за вищенаведеними формами згідно п.3(наведений вище).

Таким чином, Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та маєте право на перетин кордону як супроводжуючий матері дружини при наданні вищевказаних документів. Якщо мати дружини не бажає перетинати кордон, самостійно Ви не маєте права не перетин кордону.

Якщо у Вас залишились додаткові питання або з питань супроводження зможете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram