Відстрочка від призову на військову службу для догляду за матір'ю з інвалідністю

Згідно зі ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, які мають одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.
Чи розповсюджується зазначене на віськовозобов`язанного, який має матір із інвалідністю ІІ групи (батько помер) та у якого є сестра, яка з 2006 року проживає постійно в іншій країні.
Які документи потрібні для оформлення відстрочки в такому випадку?
Дякую.

05.05.2022 14:16 3218

Консультація виконавця

Відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані:

які мають дружину (дружину) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків подружжя (дружина) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи;

Відповідно до постанови КМУ від 3 грудня 2009 р. № 1317 «Питання медико-соціальної експертизи»(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-п#Text),

Медико-соціальна експертиза проводиться особам, що звертаються для встановлення інвалідності, за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров`я після проведення діагностичних, лікувальних та реабілітаційних заходів за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами , які спричиняють обмеження життєдіяльності

Медико-соціальна експертиза проводиться з метою встановлення інвалідності хворим, що досягли повноліття, потерпілим від несчастного випадку на виробництві та професійного захворювання, особам з інвалідністю (далі - особи, що звертаються для встановлення інвалідності) за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу охорони здоров`я після проведення діагностичних, лікувальних та реабілітаційних заходів за наявності документів, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, що спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи.

Датою встановлення інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності потерпілому від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання у процентах вважається день надходження до комісії документів, зазначених у пункті 3 цього Положення.

Комісія видає особи, яку визнано особою з інвалідністю або щодо якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку та індивідуальну програму реабілітації і надсилає у триденний строк виписку з акта огляду комісії органу, в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку (щомісячного довічного грошового утримання), що назначається замість пенсії, та разом з індивідуальною програмою реабілітації - органи, що здійснює загальнообов`язкове державне соціальне страхування, виписку з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у процентах та потреби в наданні додаткових видів допомоги.

Таким чином, документом, який підтверджує встановлення за особою інвалідності, є довідка МСЕК, також статус підтвердить посвідчення особи з інвалідністю (пенсійне посвідчення або посвідчення про отримання допомоги).

Інших документів, що підтверджують інвалідність та необхідність здійснення огляду, не встановлено і вимога їх незаконна. Документи щодо підтведження відсутності інших осіб хто може надавати огляд не потрібні. Такі документи надаються за іншою підставою - "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

Згідно ст.22 ЗУ У "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Слід зауважити, що самостійно звертатися до військкомату та оформлювати відстрочку Ви не зобов`язані, лише в разі офіційного виклику (вручення повістки під ваш особистий підпис). У разі такого виклику Ви надасте документи для звільнення від призову(наведені нижче).

Дієвий алгоритм щодо отримання відстрочки від призову під час мобілізації:

Вам необхідно звернутися до ТЦКСП (військкомату) за місцем обліку(місцем перебування, роботи, навчання), та надати такі документи:

- паспорти Ваш та Вашої матері(оригінали та копії),

- Ідентифікаційний код(РНОКПП) Ваш та Вашої матері (оригінали та копії),

- військовий квиток (приписне свідоцтво, тимчасове посвідчення),

- Ваше свідоцтво про народження(оригінали та копії),

- довідка МСЕК(за наявності з програмою реабілітації)

- Посвідчення особи з інвалідністю (пенсійне або посвідчення про отримання соціальної допомоги).

У разі відсутності військово-облікового документу, необхідно стати на облік до ТЦКСП (військкомату) за місцем обліку(місцем перебування, роботи, навчання), пройти медичну комісію та відповідно отримати військово-обліковий документ(військовий квиток, приписне свідоцтво, тимчасове посвідчення).

Враховуючи вищенаведене, Ви маєте право на відстрочку від призову під час мобілізації, для отримання відстрочки необхідно надатидо ТЦКСП (військкомату) вищенаведені документи.

У випадку, якщо територіальний центр комплектації та соціальної підтримки(військкомат) відмовлятися видавати відстрочку або вимагає документи, такі дії є незаконними. У такому випадку, необхідно письмово звернутися до тцксп(військкомату) з проханням надати відстрочку від призову під час мобілізації, разом із заявою подати підставу для відстрочення (документи, що підтверджують Ваш статус - документи у копіях, що наведені вище) та військовий квиток(приписне свідоцтво, тимчасове посвідчення). Заяву слід принести в 2-х примірниках, на Вашому (другому) повинні проставити позначку, якщо Ви отримали відмову, необхідно відправити поштою (з описом та повідомленням). При отриманні листа ТЦКСП не зможе посилатися на законодавство, яке не відповідає чинному законодавству та дійсності та надасть відстрочку.

Cлід зазначити, що для виїзду за кордон за цією підставою отримувати відстрочку від призову не обов`язково.

Якщо у Вас залишилися додаткові питання, можете звернутися на електронну пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів (телефон у профілі).

Дякуємо за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram