Повістка на блокпосту під час проїзду іншій від проживання області

Доброго дня, проживаю і прописаний в м. Київ, їхав по справах по території сусідньої області, на блокпосту зупинили і виписали повістку для з`явлення у військкомат на "звірку даних", зі слів військових. Проте в той же час у повістці було вказано, що потрібно взяти з собою "речовий мішок і речі". Вирішив не підписувати, так як проїжджаю транзитом і на час вказаний у повістці вже мав бути в Києві. Військові відповіли, що я маю підписати, і потім піти у свій районний військкомат в Києві на звірку. Проте врешті решт так і не підписав.
Чи законним чином відбулось таке вручення повістки з такою інформацією, і чи виникають наслідки непідписання такої повістки?
Строкову службу/військову кафедру не закінчував, медкомісію проходив тільки багато років тому, як ставав на облік

06.05.2022 17:23 6106

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
751 відгук (750 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Вручення повістки на блок-посту не заборонено чинним законодавством. Але при цьому повістка має бути оформлена належним чином: повинні бути печатка військомату та підпис воєнкома.

Також слід зазначити, що вручати повістку мають право лише представники військомату. Якщо повістку намагалися вручити звичайні військовослужбовці, то це являється порушенням законодавства.

Так як Ви не підписали повістку, то військовослужбовці повинні були скласти Акт про відмову від підпису, та завірити його підписами двох свідків. Якщо такий Акт не складався, то у військомату немає доказів, що Ви дійсно отримали цю повістку. Жодних негативних наслідків для Вас, за відмову від підпису - немає.

Дійсно, існує таке поняття як повістка "для уточнення облікових даних". Даний вид повістки призначений для внесення відомостей до бази щодо особи військовозобов'язаного, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. Результом такої перевірки можуть бути виявленні підстави для звільнення від мбілізації, або ж направлення на медкомісію для подальшого вирішення питання щодо можливої мобілізації. За ігнорування вказаного документу, тобто нез'явлення у визначений строк, передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП України: штраф від 3400 до 5100 грн. Але мені не зовсім зрозуміло - чи складався акт про відмову від підпису, тобто чи є докази вручення повістки. Є докази- буде штраф, немає доказів - не буде штрафу. 

Так як не служили і не закінчували військову кафедру, то підпадаєте під четверту хвилю мобілізації. Зараз проходить третя хвиля, але це досить умовний розподіл: призвати можуть і не в свою хвилю.

Якщо щось незрозуміло - зв'язок зі мною через ел.пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram