Виїзд до ЄС через Крим (я чоловік)

Доброго дня, у мене є декілька питань про виїзд за кордон, а саме через Крим до Європи , на скільки це легально, і яка відповідальність у разі цього?(я чоловік)

07.05.2022 15:56 1674

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
431 відгук (429 +) (2 -)
Консультацій: 1626
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня.
З початку збройної агресії РФ на території України 24 лютого 2022 року всі три українські КПВВ між окупованим Кримом та Херсонською областю не працюють. Наразі частина території Херсонської області охоплена бойовими діями та перебуває під тимчасовим контролем окупаційних збройних сил РФ.

На період запровадження на території України карантину не застосовуються адміністративні стягнення та заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї з підстав гуманітарного характеру.

Відповідно до змін до урядової постанови №1236, на території України продовжено дію карантину до 31 травня 2022 року. Водночас, згідно з законом від 29 червня 2021 року "Про внесення зміни до розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" визначено, що до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, на період дії карантину або на час блокування діяльності контрольних пунктів в’їзду-виїзду, не застосовуються адміністративні стягнення та заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру. Ці підстави визначив Кабінет Міністрів України.

Тож, не є порушеннями правил перетину держкордону України вимушене його перетинання, вчинене в стані крайньої необхідності в тому числі через ТОТ. 

Таким чином ви маєте право виїхати до країни ЄС та в подальшому не будете притягнені до відповідальності.

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram