Перетин кордону

Пiдкажiть будь-ласка, якщо виїхати з України по пiдробленних документах про навчання, це яка вiдповiдальнiсть?
1)ст. 204-1 КУпАП та можливо ст.358 ККУ?
2)при яких умовах можливо ст.358 ККУ? яка вiрогiднiсть на практицi?
3)та якщо захочуть привести до ст.358 ККУ та людина вже будет за кордоном, то складний/довгий процесс доказати вину людини?

07.05.2022 21:10 1256

Консультація виконавця

Добрий вечір.

По суті заданних питань

1)ст. 204-1 КУпАП та можливо ст.358 ККУ? 

Відповідальність за ч.4 ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» -

Використання завідомо підробленого документа - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Суттєвою обставиною кваліфікації складу злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, є його суб’єктивна сторона, яка характеризується лише прямим умислом та з обов’язковою метою використання підробленого документу – отримання певних прав чи звільнення від тих або інших обов’язків. Вказаний висновок випливає з прямого посилання у диспозиції статті на «завідоме» використання підробленого документу. У нашому випадку метою використання підробленим документом є прагнення винного на отримання від уповноваженої службової особи Держприкордонслужби дозволу на перетинання державного кордону України.

Якщо Ви бажаєте виїхати з України по пiдробленних документах про навчання з метою ухилення від моблізації.

То вже будуть ознаки кримінального правопорушення за ч.4 ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» та ст. 336 ККУ «Ухиляння від призову за мобілізацією»

Ст. 336 КК України, передбачає, що за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу на заклик осіб із числа резервістів у особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Враховуючи наведене вище, людина яка перетнула кордон з метою ухилення від призову, якщо це буде встановлено під час слідства, будуть кваліфікувати за сукупністю двох злочинів - ухилення від призову під час мобілізації та незаконе перетинання кордону(ст.33 Кримінального кодексу України).

2) при яких умовах можливо ст.358 ККУ? яка вiрогiднiсть на практицi?

При встановленні прикординиками, що документ підробленний, це відбувається найчастіше у момент перетину кордону. На практиці така вірогідність є, але ж все залежить від того, чи зможуть прикордонники виявити чи є документ підробленним. Стосовно практики можете подивитись на сайті Державнної прикордонної служби у розділі новини(https://dpsu.gov.ua/ua/news/page-1),зараз таке відбувається регулярно. 


3)та якщо захочуть привести до ст.358 ККУ та людина вже будет за кордоном, то складний/довгий процесс доказати вину людини?

Справа у тому, що само по собі притягнення до кримінальної відповідальності є багатошаровим процессом, однак не неможливим. Спочатку необхідно факт, що може свідчити про кримінальне правопорушення, потім відкривається кримінальне провадження, а вже на стадії досудового розслідування встановлюються, чи є склад злочину у діях чи ні. Тому без певних обставин відповісти важко. Слід зауважити, що частіше викриття правопорушника(за ч 4 ст 358 КК України) відбувається у момент перетинання кордону, рідше вже після перетинання. Якщо людина вже перетнула кордон, а органу досудового розслідовання встановили підозрюваного, то можливий розшук, якщо Ви повернетесь до України Вас можуть затримати, а далі все вже буде залежити від наявних у досудового слідства доказів.

    Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram