Чи можуть мені відмовити у виїзді закордон, якщо мені за 10 днів буде 18 років?

Доброго дня. Маю наступне запитання, що стосується перетину кордону.

Мені зараз 17 років, 19 червня виповниться 18.

Чи зможу я виїхати закордон наприклад 10 червня, за 9 днів до дня народження (повноліття)?

Чи можуть мені відмовити у виїзді? Якщо так, то які на це існують законні підстави? Як буває на практиці?

Які документи потрібні?

За стільки часу до повноліття рекомендовано виїхати чи це немає сенсу?

Порекомендуйте будь-ласка, як можна буде краще зробити, щоб безперешкодно виїхати закордон до повноліття.

Дякую!

09.05.2022 05:38 1158

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
430 відгуків (428 +) (2 -)
Консультацій: 1621
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго ранку. 

У зв'язку з введенням в Україні правового режиму воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 N 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" та на виконання вимог Закону України "Про правовий режим воєнного стану" запроваджена заборона на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

В свою чергу порядок перетину кордону особами у віці від 16 до 18 років регулюється цивільним кодексом України та правилами перетину кордону затвердженими постановою КМУ №57 від 27.01.1995 року (зі змінами). 

Згідно зі статті 313 Цивільного кодексу України громадяни України з 16-ти річного віку, мають право на самостійний виїзд за кордон без супроводу та згоди від дорослих за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Згідно постанови КМУ №57 від 27.01.1995 року порядок перетину кордону особами у віці від 16 до 18 років такий же як для повнолітніх осіб за винятком не розповсюдження на них обмежень визначених Указом Президента України від 24.02.2022 N 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" та Законом України "Про правовий режим воєнного стану". Згідно п. 2  постановою КМУ №57 від 27.01.1995 року для перетину кордону на виїзд необхідно мати внутрішній паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Як що маєте лише внутрішній то зможете виїхати на його підставі так як перетинання кордону громадянами України за внутрішніми паспортами продовжено. (https://dpsu.gov.ua/ua/news/Mozhlivist-peretinannya-kordonu-gromadyanami-Ukraini-za-vnutrishnimi-pasportami-prodovzheno/).

Крім того жодних вимог до граничних термінів (у днях) до досягнення 18 років при яких можуть заборони виїзд, в період дії правового режиму воєнного стану, законодавство не містить. Головне щоб на дату перетину кордону вам ще не виповнилось 18 років. 

Бажаю успіху.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram