Виїзд за кордон. Мати інвалід 2 групи

Доброго дня. Я хлопець 26 років, призовник і стою на військовому обліку. Моя мати інвалід 2 групи (рак 4 стадія).

Хочу перетнути кордон разом з нею. Про те що пускають і потрібно мати довідку з МСЕК та свідоцтво про моє народження - знаю. Питання в наступному.

Ми хочемо в 1 день перетнути кордон з Польщею, і в той самий день, щоб мати поїхала назад сама, без мене, але вже перетинала інший кордон з Польщею назад. Тобто вона повернеться назад просто через сусідній КПП.

Так можна зробити? Чи будуть якісь питання до неї? Десь взагалі фіксується при виїзді, що моя мати допомагає мені перетнути кордон? В неї можуть бути якісь проблеми при перетині назад?

10.05.2022 08:27 1328

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
422 відгука (420 +) (2 -)
Консультацій: 1609
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго ранку.

Відповідно до п. 7 Правил перетинання державного кордону затверджених постановою №57 від 27.01.1995 року громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень. Тому заборонити вʼїзд до України без вас ні хто не може і відповідальності за дії які вчинить ваша мама не має.   

Таким чином проблем у неї виникнути не повинно. 

Щодо фіксації виїзду, то так, фіксація є а саме супроводжуючої особи та підстави на якій така особа перетинає кордон. Вона здійснюється з метою недопущення повторного перетину на виїзд супроводжуючою з тією ж особою з інвалідністю або з іншою, оскільки п. 2-1 Правил перетинання державного кордону встановлює, що виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.

Таким чином, фіксація є але не з метою встановлення з ким повертається в України особа з інвалідністю, а навпаки з ким виїжджає повторно. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram