Перетин кордону

Добрий день.

В мене  тимчасова посвідка на проживанння в Польщі, видана на 3 роки.

Чи можу я перетнути кордон згідно  з новими правилами перетину?

10.05.2022 18:12 1299

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
742 відгука (741 +) (1 -)
Консультацій: 1930
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день. 

Для перетину кордону необхідно мати документи, що засвідчують факт проживання в іноземній країні на умовах постійного права проживання. Такими документами є посвідка на постійне проживання (незалежно від терміну видачі). 

Згідно із вимогами Адміністрації прикордонної служби України, має бути відмітка міграційної служби в паспортному документі «Постійне проживання бачити штамп в паспорті громадянина України див. за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ 

 Згідно зі рішенням, прийнятим Адміністрацією Прикордонної служби (див. за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/) з 19.03. чоловіки призивного віку мають право на перетин кордону які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

Згідно до Листа Адміністрації Прикордонної служби України №23-6855/0/6-22 від 17.03.2022р. (можу скинути на Вашу ел адресу), Обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб:   8) Які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено. Підтверджуючими документами можуть бути: відмітка в паспортному документів «Постійне проживання в «____» /печатка «Оформлено виїзд на  постійне проживання».

Але вказані вимоги не можуть обмежуюватися  тільки посвідками на ПМЖ та штампом в паспорті про постійне проживання. Крім того, в міграційних службах відмовляють у проставленні такого штампу. 

Щодо Вашої ситуації.  Посвідка на проживання, що видана на 3 роки підтверджує Ваше право постійного проживання в Польщі. 

Згідно до ст.1 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" та ст. 4 Митного кодексу України, постійне місце проживання- місце проживання на території будь-якої держави не менше одного року громадянина.

Таким чином, Ваша тимчасова посвідка, видана строком на 3 роки підтверджує Ваше право постійного проживання в Польщі.

Та для підтвердження свого постійного місця проживання Ви також можете додатково надати  на кордоні  документи про страховку (поліс), теж важливий документ про реєстрацію місця проживання (довідка про прописку/або договір про оренду), документ про присвоєння податкового номеру, контракт з роботодавцем, всі ці документи можете надати в пункті перетину кордону для підтвердження свого постійного місця проживання за межами України. 

У разі виникнення додаткових запитань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram