Правомірність дій військкомату

У військовому квитку зазначено військове звання "солдат" У 2017 році комісією при МВК визнаний непридатним до військової служби у мирний час, обмежено придатним у воєнний час. Мобілізований у лютому 2022 року. Після нетривалої підготовки залучений до служби у зоні бойових дій. Наскільки правомірними є дії військкомату? Куди звертатися для переведення до іншої місцевості?

10.05.2022 18:39 1432

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
746 відгуків (745 +) (1 -)
Консультацій: 1888
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії), або ж визнані повністю непридатними з виключенням з військового обліку.

Розклад хвороб, які дають право на відстрочку, або на висновок про непридатність, наведений в Наказі 402 від 14.08.2008 року (посилання на сайт ВРУ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text ).

Пишете, що є висновок, згідно з яким Ви  непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час.

Що означає термін "обмежено придатний"? Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

В той же час, це висновок аж від 2017 року. Перед мобілізаціює повинні були провести повторний медогляд та видати на руки копію висновку ВЛК. З вашого повідомлення незрозуміло - чи проводилась медкомісія перед мобілізацією?  Якщо проводилась, то який висновок за результатами медобстеження?

Напишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net відповіді на ці питання, і тоді надам чіткий алгоритм дій.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram