Звільнення від служби добровільно мобілізованого інваліда 2 групи

Особа з інвалідністю 2 групи добровільно пішла на війну, у воєнкоматі питань щодо стану здоров`я не задавали, медкомісії не було, але так як все було добровільно то були підписані всі необхідні документи. Зараз після двох місяців участі в бойових діях на передовій особа не вивозить по здоров`ю так як пішло загострення всих хронічних хвороб і з`явилися нові, і хоче звільнитись від служби. Чи можливо це зробити на основі наявності інвалідності і яка процедура передбачена законом у такому випадку?

13.05.2022 13:05 2456

Консультація виконавця

Добрий день.

Відповідно до ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), військовослужбовці, які проходять військову службу на заклик під час мобілізації, на особливий період, військову службу на заклик осіб з числа резервістів у особливий період, звільняються з військової служби за:

2) під час воєнного стану:

а) за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

б) за станом здоров'я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби за винятком з військового обліку;

в) у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання. 

г) з таких сімейних обставин або інших поважних причин (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу):

  • у зв'язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
  • у зв'язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі. нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, вимагає трансплантації органу, вимагає паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією установи охорони здоров'я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державна політика у сфері охорони здоров'я , але якою не встановлена ​​інвалідність;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (дружиною), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я;
  • у зв'язку з наявністю дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю І групи;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я, вимагає постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • військовослужбовці-жінки – у зв'язку із вагітністю;
  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш ніж до досягнення нею шестирічного віку;
  • один із подружжя, обидва з яких проходять військову службу та мають дитину (дітей) у віці до 18 років;
  • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

У разі наявность скарг на здоров'я та/або з метою звільнення з військової служби необхідно пройти медичну комісію ВЛК.

Відповідно до Положення про ВЛК(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

6.1. Направлення на медичний огляд проводиться:

б) військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних установ за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами

6.4. У разі виявлення під час обстеження або лікування у військовому лікувальному закладі у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які визначають у мирний час непридатність до військової служби з винятком з військового обліку або непридатність до військової служби у мирний час, обмежений придатність у воєнний час (пункти "а", "б" статей Розкладу хвороб, без індивідуальної оцінки), у воєнний час - непридатність до військової служби за винятком з військового обліку, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби рішенням начальника військової лікувальної установи на підставі подання начальника лікувального відділення, в якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис в історії хвороби (медичної книги), яка засвідчується підписом начальника військової лікувальної установи.

Таким чином, Вам необхідно подати рапорт разом із медичними документами командиру військової частини та медичної частини. Ви повинні поскаржитися на проблеми зі здоров'ям та повідомити про це у формі рапорту командиру частини та медичної частини. З рапортом необхідно надати підтвердження Вашого захворювання(у Вашому випадку це документи, що підтверджують інвалідність ІІ групи - довідка МСЕК та план реабілітації(за наявності)).

Зразок рапорту

                                                                                       Командиру військової частини

                                                                                      ___________________________________

                                                                                     

                                                                                       (звання та ПІБ. командира)

 

                                                                                       Військовослужбовця

                                                                                        ___________________________________

                                                                                        ___________________________________

                                                                                         (свою посаду, звання та ПІБ)

 

                                                                       Р А П О Р Т

Я повідомляю про різке погіршення стану здоров’я, що унеможливлює подальше проходження військової служби. Зокрема, я відчуваю______________________________________________________________. У мене захворювання ___________________, що підтверджується ______________.

Мій стан хвороби прогресує, загострюється, відчуваю постійний біль. Через це можу ненароком учинити будь-яку небезпечну чи аварійну ситуацію не зі своєї вини, що може призвести навіть до жертв.

Згідно вимог «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України», затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 р. № 402, я з таким захворюванням є непридатним до військової служби з виключенням із військового обліку.

У зв’язку з вищевказаним, прошу не порушувати мої права, не доводити до критичного стану моє здоров’я та забезпечити надання мені законної можливості проходження військово-лікарської комісії з метою встановлення придатності/непридатності до військової служби, для чого видати мені у встановленому порядку направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією; службову характеристику для проведення медичного огляду військово-лікарською комісією та пакет інших необхідних документів.

 

Додатки:

  1. Довідка МСЕК
  2. Посвідчення особи з інвалідністю
  3. _________________________

 

“____”_________________2022р.                 _________________          ______________________

                                                                             (Підпис)                           (Прізвище, ініціали)

Таким чином, для звільнення з військової служби під час військового стану необхідно мати одну з наведених вище підстав, подати рапорт на керівника військової частини з документальним підтвердженням такої підстави. У вашому випадку необхідно пройти медичну комісію ВЛК та у разі визнання непридатним до військової служби надати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби за винятком з військового обліку.

Якщо у Вас залишились додаткові питання або з питань супроводження зможете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram