В який спосіб отримати право на оренду зем ділянки в цьому випалку, в порядку якого судочинства звертатись в суд,з яким позовом і до кого?

2008 - підприємство визнано банкрутом. 2012 р. ліквідатор (арбітражний керуючий) проводить аукціон, де чоловік його виграє. Йдуть з арб керуючим до нотаріуса, одначе той відмовляє в оформленні договору купівлі-продажу, в реєстрації права власності на нерухоме майно, оскільки не було присутнього керівника підприємства. Так це питання заморозилось, в 2013 р. підприємство ліквідоване. Далі почались воєнні дії, зв`язку з керівниками не має. Питання нерухомості "зависло" в повітрі. Переможець аукціону до цього часу використовув його як склад, на цей склад ніхто претензій не має (право власності зареєстроване ще на ліквідоване підприємство) Але зараз переможцю потрібно визнати право оренди на цю земельну ділянку, де знаходиться цей об єкт нерухомості (склад). Земельна ділянка за дог. оренди від 2005 р. передалась строком на 5 р. ( з можливістю продовж) міською радою цьому підприємству що ліквідоване. Чоловік звернувся в міську раду, але йому відповіли що не можуть передати йому в оренду цю земельну ділянку. Вони не заперечують, але відповіли що тільки на підставі судового рішення. Як правильно зробити, щоб визнати право на оренду зем ділянки? Думали через звернення до суду про право власності на нерухомість, але після аукціону не оформили договір купівлі-продажу з власником. Тому потрібен інший варіант в результаті якого можна було б взяти в орнду земельну ділянку. Тому в порядку якого судочинства звертатись, до кого і з яким позовом? Який варіант вирішення цієї проблеми?

16.05.2022 11:11 871

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

 

Я правильно зрозумів, що Вас більше цікавить оренда землі ніж право власності на нерухоме майно?

 Якщо так , то по-перше необхідно з’ясувати основне цільове призначення, яка має земельна ділянка.  

   З’ясувати чому договір оренди землі  не припинено, так як відповідно до статті 31 Закону України «Про оренду землі» 6 жовтня 1998 року № 161-XIV

Договір оренди землі припиняється в разі:

закінчення строку, на який його було укладено;

викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки;

ліквідації юридичної особи-орендаря;

припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійного договору (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства/концесії).

припинення (розірвання) спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України "Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями".

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеному статтею 148-1 Земельного кодексу України.

Тому у міської ради є усі підстави розірвати цей договір. Для звернення до суду необхідна письмова відмова міської ради для укладення договору оренди. Крім того, необхідно бачити документи , відповідно до яких до переможця перейшло право власності на рухоме майно збанкрутілого підприємства. Підстави відмови нотаріуса у здійсненні нотаріальної дії, які мали бути зазначені у постанові та мала бути складена, відповідно до статті 49,50 Закону України «Про нотаріат».

 Виходячи з поставленого запитання, розгляд справи має відбуватися відповідно від засад цивільного судочинства, але про це можна говорити лише після юридичного аналізу документів, які є в наявності та відповідей міської ради. З огляду на зазаначене, у міської ради взагалі не має підстав в відмові в набутті  переможцем аукціону права оренди земельної ділянки.  Щодо варіантів вирішення цього питання, то тут необхідно з’ясувати усі обставини, отримати відповідні документи(відмову міської ради в набутті  переможцем аукціону права оренди земельної ділянки) , а потім розробити юридичне вирішення цього питання.

У чому я готовий Вам допомогти.   

Якщо Вам, була корисна та сподобалася повнота моєї консультації, прошу залишити відгук. У подальшому, якщо виникли питання, а вони мали виникнути, так як багато обставин не було зясовано раніше, звертайтеся за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram