Медичний стаж

Доброго дня!
Чи рахується медичний стаж лікарю якщо у лікаря лише місце за сумісництвом? Основного немає

17.05.2022 11:08 1336

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 3 роки
410 відгуків (408 +) (2 -)
Консультацій: 1570
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Пунктом «е» ст. 55 Закону «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за умови спеціального стажу роботи не менше 25 років за переліком, що затверджує Кабінет Міністрів. У спеціальний стаж, який дає право на пенсію за вислугу років, відповідно до пункту «е» статті 55 цього закону зараховують періоди роботи на посадах та в закладах (за основним місцем роботи), які визначено Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 04.11.93 р. №909 (далі — перелік).

Законодавством не обумовлено, що люди мають працювати на посадах, які дають право на пенсію за вислугою років, повний робочий день. Робота на 0,5 чи 0,25 ставки зараховується в стаж для призначення пенсії за умови, що це основна робота. Тому робота за сумісництвом таке право на пенсію за вислугою років не дає лише за основним місцем роботи. 

Щодо вашої ситуації з відсутністю основного місця роботи, то тут необхідно закладу охорони здоровʼя змінити ваш статус з сумісника на працівника за основним місцем роботи за тією ж посадою на тих же умовах робочого часу та оплати праці, так як сумісник не може бути без основного місця роботи. Це можна зробити двома шляхами:

- через звільнення на одразу ж прийняття на тих же умовах, але як на основне місце (що і рекомендує робити Мінсоцаолітики в своїх листах від 22.06.2012 р. № 93/06/187-12, від 14.06.2016 р. № 121/06/187-16, від 18.10.2017 р. № 446/0/22-17/134.) 

- через переведення в межах посади (але краще йти через звільнення, бо переведення на іншу роботу регламентоване ст. 32 КЗпП і допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених ст. 33 КЗпП, та в інших випадках, передбачених законом. При цьому, як зазначає Верховний Суд України, «переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації чи посаді, визначеній трудовим договором»)

Після зміни статусу звичайно відпрацьований час не буде зараховано, за майбутній час роботи на посаді навіть на умовах не повного робочого часу буде зараховано як п

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram