Чи можуть мобілізувати

Добрий день.

СИТУАЦІЯ ТАКА
- Чоловік, 34 роки
- Строкову службу не проходив, досвіду не маю
- Приписанний в Черкасах (маю тимчасове приписне, війскового квитка не маю)
- Служити не хочу і не буду ні при яких обставина))

- Десь в кінці березня отримав повістку на блокпосту на західній
- По поверненню в Черкаси зявився у війскомат, там мене занесли в базу і відправили додому.

- В кінці квітня зателефонували і запросили у війскомат "для оформлення війскового квитка"
- Я зявився, і при оформленні документів мені сказали що "зараз оформлюємо, тоді розподілення по частинах"

- 22.11.2021 Мені зробили операцію на коліні - був повний розрив звязки (використовували болти, яки розмоктуются, не металеві. Якщо би металеві, як мені сказали в областній, то було би у війскоматі простіше, а так хз). Я наголосив на цьому і мене відправили на коміссію
- Коміссія визнала обмежено придатним. Діагноз: правобічний гонартроз I ст. Відновний період після пластихки передньої хрестовидної звязки правого коліна. Незначне порушення функції. На підставі статті 61 в, графи II.
 Зараз я коміссію недопройшов, так як не довіряю війскомату і остерігаюсь того, щоб не мобілізували, були вже випадки

- Також маю мати похилого віку (72 роки), батко помер, братів, сестер не маю. 

ПИТАННЯ

1) Відповідно законодавства, чи можуть мобілізувати? Чи актуально, в моєму випадку "Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах."?

2) Якщо би лікар написав "гонартроз II ст", то це щось змінило би? Справа в тому, що у висновку хірурга приватної клінінки, який проводив операцію, вказано "ускладненний, деформуючий артроз II-III ст(гонартроз = артроз коліна), виражене поорушення функції". А лікар в областній, написав "I ст, та незначне порушення функції". Війскомат бере до уваги тільки висновок з областної. Як грамотно оскаржити і чи можливо це, на практиці, щоб лікар в областній вказав 2-3 ст і виражене порушення функції? І чи це якось міняє ситуацію?

3) Якщо я надумаю проходити коміссію до кінця, то як це грамотно зробити, щоб уникнути війскової служби? Зрозуміло, що коміссія не на моєму боці і буде усіляко зменшувати проблему? Чи допоможе справі, написаті заяву "прошу врахувати стан здоровья, та одиноку матір, та звільнити від служби ... і т.д"?

4) Якщо, до проблеми з коліном додати проблеми з серцем (закосити на гіпертонію), та стати на облік по психіатрії (алкоголізм, панічні атаки), то це також може допомогти, чи ніхто на те не дивитимиться? По алкоголізму можут не повірити, бо я здоровий, гарний хлочина, на алкоголіка не дуже похожу))

5) З моїм коліном, я можу получити відсрочку, та віїхати за кордон, чи ні?

6) Ну і так, порадьте, як найкращим чином поступити? поки що, вирішив ухилятись, а там, якщо дійде діло до суда та слідства, то отримати штраф, чи виправні роботи, на крайній випадок, умовний термін. Мій адвокат на місці, каже що ніхто саджати за ухиляння не буде)

P.s. Ще зустрів десь посилання на указ Шмигаля: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%BF#Text, відповідно до якого війскомати уже і не війскомати, а якісь "соціальні центри". Мовляв, "законність мобілізації під великим питанням і грамотний юрист ще й грошей допоможе стягнути за незаконну мобілізацию". Я в тому не розбираюсь))) Наскільки то відповідає дійсності?

17.05.2022 14:40 22284

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1901
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Відовідаю по порядку на Ваші питання:

1. Чи актуально, в моєму випадку "Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах."? 

Так, актуально саме для Вашого випадку. Адже процитована Вами фраза взята з "Положення про військово-лікарську експертизу" і стосується саме випадків, коли ВЛК встановлює "обмежену придатність". Тобто мобілізувати Вас можуть, мають на це законне право, але при цьому мобілізувати можуть з певними обмеженнями, що виключає вашу участь в бойових діях.

2. Якщо би лікар написав "гонартроз II ст", то це щось змінило би?

У відповідності до Пояснень для Розкладу хвороб Наказу 402, таке захворювання як артроз розглядається в статті 61. 

До пункту "а" даної статті належить деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки.

До пункту "б" даної статті належить деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом.

До пункту "в" даної статті належить деформуючий артроз в одному з великих суглобів I стадії.

Таким чином, у Вас скоріше за все встановили статтю 61-в. А при діагнозі "артроз ІІ-ІІІ стадії" повинні встановити з великою долею вірогідності статтю 61-б.

Оскаржити висновок лікаря обласної Ви не зможете. Але у Вас є можливість оскаржити висновок ВЛК. В той же час, таке оскарження ні до чого не призведе, тому що ВЛК зорієнована на висновок обласного лікаря. Тому моя порада - повторно пройти обстеження у обласного лікаря, надати йому діагноз, встановлений приватною клінікою, а в разі незгоди змінити свій висновок - звертатися до головного лікаря обласної лікарні, та намагатися встановити реальний діагноз.

3. заяву"прошу врахувати стан здоровья, та одиноку матір, та звільнити від служби ... і т.д"? - написати можна, але толку з неї не буде ніякого. В статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" є чітко визначений перелік осіб, які не підлягають мобілізації. У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії), або ж визнані повністю непридатними з виключенням з військового обліку. Також не підлягають мобілізації військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд. Ваша мати не являється особою з інвалідністю, тому в даному разі можливо застосувати лише таку підставу: Ви зайняті постійним доглядом за мамою, є відповідний висновок МСЕК що ваша мама потребує постійного догляду, є висновок органу опіки, що саме Ви здійснюєте такий догляд. А сам спо собі факт похилого віку вашої матері - не являється підставою для отримання відстрочки.

4. Якщо, до проблеми з коліном додати проблеми з серцем - 

Класифікація ступеня артеріальної гіпертензії за рівнем АТ

Категорії

Систолічний АТ мм рт. ст.

Діастолічний АТ мм рт. ст.

1

2

3

АТ

Оптимальний
Нормальний
Високий нормальний

<120
<130
130-139

<80
<85
85-89

Гіпертензія

1 ступінь (м'яка АГ)
2 ступінь (помірна АГ)
3 ступінь (тяжка АГ)
Ізольована систолічна гіпертензія

140-159
160-170
>180
<=140

90-99
100-109
>= 110
<= 90

Щоб отримати довідку ВЛК про непридатність, потрібно щоб у висновку було записана стаття 39-а.

До пункту "а" належать: гіпертонічна хвороба III стадії. Тобто тиск 180 на 110 і вище. Якщо такий варіант, з таким тиском, можливий - тоді отримаєте і відстрочку і дозвіл на виїзд за кордон.

Якщо стати на облік по психіатрії - так, це допоможе.Перелік психічних захворювань - статті з 14 по 18 Розкладу хвороб (ось посилання на сайт ВРУ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text ). У відповідності до Наказу МОУ 684, зняттю з військового обліку військовозобов’язаних у військових комісаріатах, відповідних підрозділах Служби безпеки України підлягають громадяни України, які за рішенням військово-лікарських комісій  визнані за станом здоров’я непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час через хвороби, які пов’язані з розладами психіки і поведінки, нервової системи, та їх наслідки. Тобто якщо ВЛК встановить одну із статей Розкладу хвороб, що пов'язана з Розлади психіки та поведінки та їх наслідками, тоді Вас комісують з можливістю виїзду за кордон.

5. З моїм коліном, я можу получити відсрочку, та виїхати за кордон, чи ні? - шанси є, в залежності від індексу статті Розкладу хвороб. 

Що означають букви в кінці статті? 

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; НЕПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально;

в -- Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; ПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Таким чином, встановлення статті з індексом "а" - означає зняття з військового обліку та можливість виїзду за кордон. За певних умов, така можливість буде навіть при встановленні статті з індексом "б".

6. Я би не був настільки оптимістичним, як ваш адвокат. Якщо отримаєте повістку на відправку, і ця повістка буде вручена належним чином, то ваше нез'явлення на пункт відправки без поважних підстав буде вважатися ухилянням від мобілізації. У відповідності до ст. 336 ККУ, Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. Зараз якраз і є особливий період, тому ні про який умовний термін або штраф мова не йде. Штраф - це за ігнорування повістки на медкомісію, або повістки "з'явитися для уточнення облікових даних". Тому моя порада - якщо дійсно вважаєте, що з Вашим призовом обороноздатність нашої країни точно не підвищиться, - уникайте таких моментів, коли представники військомату зможуть вручити Вам повістку.

P.S. Не зовсім зрозумів - в чому тут невідповідність законів? Так, дійсно, військоматів вже не існує- їх перейменували в ТЦК. Повістки видаються теж - не військоматами, а ТЦК. В ЗУ "Про мобілізацію" також мова йде не про військомати, а про ТЦК. Тому можливості визнати мобілізацію незаконною.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram