Чи можу я виїхати за кордон с таким віськовим посвідченням ,і чи зможу я виїхати із-за хвороби зі шлуноком (виразка)

Добрий день,я переселенец,мені 29 років. Чи можу я виїхати до Польщі з таким військовим посвідченням?Також у мене є хронічна хвороба зі шлунком,з 5 років ,нажаль відповідних документів уже не маю,втрачені.Чи можу я із-за такої хвороби бути не придатним до військової служби в воений час.Якщо так ,то які документі потрібні для перетину кордона?І де пройти мед комісію для отримання такої довідки?куди мені треба звертатися ?Дякую.

17.05.2022 15:05 1514

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
418 відгуків (416 +) (2 -)
Консультацій: 1592
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Відповідно до положень п. 2-6 Постанови КМУ №57 від 27.01.1995 року у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації згідно ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Так згідно ч. 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову за мобілізацією військовозобов'язані які висновком ВЛК визнані непридатними до військової служби з виключенням з обліку або тимчасово непридатними з повторним переглядом до 6 місяців. Таким чином наявні у вас записи не дають права на звільнення від мобілізації та відповідно права на перетин державного кордону, оскільки ви визнані непридатним  мирний час та приданими до нестройової служби у військовий час (це фактично обмежено придатні). 

Щодо хвороби. Відповідно наказу МОУ №402 від 2008 року Додатку №1 хвороби шлунку в залежності від діагнозу підпадають під ст. 53 Додатку №1 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. При цьому звільнення від призову надає висновок ВЛК за п. "А" ст. 53 Додатку №1 до Наказу №402  відповідно до якого військовозобов'язаний визнається не придатним до військової служби та виключається з обліку.  Згідно пояснень щодо застосування статей Додатку №1 до наказу МОУ №402 від 2008 року до пункту "а" ст. 53 належать:

- екстирпація шлунка або його субтотальна резекція;

- наслідки резекції шлунка, накладення шлунково-кишкового анастомозу незалежно від ступеня порушення функції;

- наслідки стовбурової або селективної ваготомії, ушивання (висічення) перфоративної виразки з наявністю ускладнень у вигляді демпінг-синдрому, порушення живлення II-III ступеня, рецидивуючих анастомозитів, виразки анастомозу;

- виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, ускладнена пенетрацією, стенозом пілоробульбарної зони (затримкою контрастної речовини в шлунку більше 24 годин), що супроводжується занепадом живлення за наявності протипоказань до оперативного лікування або відмови від нього.

Справа в тому що вказаний висновок приймає військово лікарська комісія (ВЛК) при Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військомати). Тобто фактично ви для отримання висновку ВЛК з'являєтесь до військкомату та просите встановити ступінь придатності. Ризик ту в тому, що ВЛК зараз досить поверхнева є можливість, при наявності хвороби яка дає не сумісна з військовою службою, отримати висновок ВЛК про придатність або обмежену придатність. 

Таким чином, перед походом раджу пройти обстеження в самостійно в спеціалізованого лікаря і вже в залежності від показників та встановленого діагнозу приймати рішення про проходження ВЛК. 

Якщо не маєте бажання ризикувати перегляньте інші підстави для перетину кордону за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/

Можливо щось з переліку у вас є. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram