Чи зобов‘язаний я корегувати зір після проходження ВЛК?

Ситуація така, мені більше 27 років, строкову службу не проходив, маю зір 0,2 на обох очах, на мою думку я підпадаю під статтю 31а з виключенням з військового обліку, але отримав відповідь від лікаря, що якщо мій зір з корекцією більше ніж 0,2 то мене з обліку не знімуть і я придатний до служби. Підкажіть хто правий в цій ситуації і якщо лікар, то яка норма якого акту зобов‘язує мене робити корекцію зору чи одягати окуляри/лінзи? Я можу просто відмовитись від корекції чи окулярів і якщо так то на, яку норму мені посилатися?

19.05.2022 19:50 5764

Консультація виконавця

Добрий день.

1.Яка норма якого акту зобов‘язує мене робити корекцію зору чи одягати окуляри/лінзи?

Згідно Положення про ВЛК (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

№ з/п

Особи, які підлягають медичному огляду

Якою ВЛК проводиться медичний огляд

Графа Розкладу хвороб, ТДВ, за якими проводиться медичний огляд

1

2

3

4

10

Військовозобов'язані, які призиваються та проходять воєнні навчальні (перевірочні) та спеціальні збори осіб рядового та офіцерського складу; призиваються та проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період

ВЛК військових комісаріатів, гарнізонні (госпітальні) ВЛК

II, III (залежно від військового звання), ТДВ "Б", "В", "Г"

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 31

Включено: розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо)

а) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гострота зору одного ока 0,4 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) дихромазія, аномальна трихромазія будь-якого типу

Придатні

Придатні

Придатні

 Згідно статті 31 Додатку №2 до Положення
про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України "Пояснення 
щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#n1526),

Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов'язків.

Під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I, II, III Розкладу хвороб ураховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами. 

В осіб, які вступають у ВВНЗ, гострота зору з корекцією, що не перевищує вказаної у ТДВ межі рефракції, визначається тільки за наявності в них короткозорості, простого або складного короткозорого астигматизму, а за інших причин зниження зору (у тому числі при далекозорості, далекозорому або змішаному астигматизмі) - без корекції.

Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору слід керуватися методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів.

Таким чином з урахуванням вищенаведеного, гострота зору кожного ока оцінюється з корекцією – тобто з окулярами чи контактними лінзами. Також враховується, наскільки сильна корекція потрібна і чи різниця між очима.

Відповідно до п. 20.4. Положення про ВЛК, за статтями (пунктами статей) Розклад хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з наступних постанов:

непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час";

обмежено придатний до військової служби.

Відповідно до п. 20.3 Положення про ВЛК, При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються ухвали такого змісту:

б) "Непридатний":

до військової служби за винятком з військового обліку;

до військової служби у мирний час, обмежено придатнийу військовий час (На військовий час приймається ухвала: "Обмежено придатний до військової служби");

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, посади, віку, фактично виконуваної роботи, пристосованості до неї минулого медичного огляду в постанові в довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладу, морській піхоті, спецспоруди. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Таким чином, стаття 31 Додатку №2 до Положення
про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України "Пояснення 
щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби" визначає, що при проходженні ВЛК враховується зір з корекцією з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. 

Відповідно до п. "а"  статті 31 Додатку №1до Положення
про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України  "Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби", непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є особи, що мають: гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче. Якщо с корекцією Ви маєте гостроту зору відповідно до пункту "б" Ви є обмежено придатним(тобто є придатним до військової служби з обмеженнями, що встановленів вище), до пунктів "в" або "г" є придатним до військової служби.

2. Я можу просто відмовитись від корекції чи окулярів і якщо так то на, яку норму мені посилатися?

Згідно ЗУ "Основи законодавства України про охорону здоров'я", згода інформованого відповідно до статті 39цих Основ пацієнта необхідна для застосування методів діагностики, профілактики та лікування. Щодо пацієнта віком до 14 років (малолітнього пацієнта), а також пацієнта, визнаного в установленому законом порядку недієздатним, медичне втручання здійснюється за згодою їх законних представників.

Згідно ч. 4 ст.284 Цивільного кодексу України, повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, має право відмовитися від лікування. 

Таким чином, примушувати до корекції або примушувати одягати окуляри права не мають та Ви можете відмовитись від проходження лікування та корекції. Однак слід зауважити, що проходження медичної комісії проходить відповідно до вищенаведеного Положення, та у разі відмови існує ризик неповного огляду та нестановлення вірного діагнозу, що призведе до придатності.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram