Відповідальність

Добрий день, пані Марино.

Якщо чоловік 32 роки жодного разу не був в військоматі після універу, змінював місце проживання (6 років тому), але на обліку ніколи не ставав, тільки в універі отримував відстрочку,але  військового квитка ніколи не мав.  Яка його чекає відповідальність у разі якщо він зараз звернеться до військомату.

Дякую

20.05.2022 12:43 880

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
718 відгуків (717 +) (1 -)
Консультацій: 1888
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Якщо чоловік при зміні адреси реєстрації не знімався з обліку та не ставав на облік за місцем нового проживання, то це є порушенням правил військового обліку згідно зі ст. 210 КУпАП, за що передбачений штраф від 510-850 грн.

Проте, не дуже зрозуміло як чоловік зміг змінити свою адресу реєстрації без зняття з військового обліку за старим місцем проживання. Можливо він просто змінював свое фактиче місце знаходження, а не реєстрацію ("прописку")?. Якщо особа змінювала своє фактичне місце проживання (перебуваючи за новим місцем більше ніж 6 місяців), то звичайно це є порушенням правил військового обліку. Інше питання, як можливо перевірити та довести, що фактично Ви проживали не за місцем прописки. В таких випадках просто неможливо людину притягнути до відповідальності за порушення правил військового обліку через неможливість доведення факту проживання не за "пропискою".

Тому, якщо чоловік зараз звернетеся до військкомату, і виявиться, що в нього змінилася адреса реєстрації (прописка) та місце військового обліку він не змінив, то  можливо буде  адмін штраф 510 грн. порушення правил військового обліку відповідно до ст. 210 КУпАП. Кримінальної відповідальності за таке порушення не передбачено. 

Щодо військового квитка. Оскільки як Ви кажете чоловік навчався в університеті, то він перебував на обліку як призовник (до досягнення 27 років). По досягненню 27 років, чоловік підлягає зняттю з обліку як призовник, та постановці на облік як військовозобов'язаний. Має пройти ВЛК, в результаті чого йому б видали військовий квиток.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram