P2P Binance

Добрий день..

Я планую торгівлю на P2P Binance. В день може бути обороту десь 600 тис. грн. З них особистих коштів десь 50 тис.

Наскільки це легально, та який ліміт доходу для ФОП якщо я відкрию, та як сплачувати податки.

Дякую.

 

21.05.2022 15:36 2018

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1890
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

17.02.2022року Верховною Радою був прийнятий Закон України "Про віртуальні активи" (див.. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text)

Але вказаний Закон ще не набрав чинності. Оскільки "під нього" мають слідувати зміни у податковому законодавстві щодо обміну криптовалюти. А їх поки що у нас війна не передбачається. Також немає відповідних видів економічної діяльності (КВЕД). Ми коли особа відкриває ФОП, ми обираємо систему оподаткування, а також вибираємо зі списку види діяльності під певними кодами (КВЕД називаються). Для Вашої діяльності нові коди не додали, оскільки закон ще не набув чинності.

По суті, криптовалюта це віртуальний актив і закон про фінмоніторинг (у нього велика назва див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20) дає йому таке визначення, тобто виводить це поняття в правове поле, що дає також підстави для проведення фінансового моніторингу  операцій з криптовалютою. Банки під час проведення фінмоніторингу можуть запросити ключ крипторахунку, якщо у них з'являться підозри, що Ваші операції з виведення коштів є ризиковими.

Діяльність з криптою є легальною, адже законодаством не тільки не заборонена така діяльність, але й це явище вже має свою назву як віртуальний актив, і наявність таких активів визначає набуття  майновим прав на такі активи, якими можна вільно розпоряжатися та отримувати доходи. 

У нас діяльність така не заборонена, проте відкрити під  таку діяльність ФОП і відкрито розкривати свою діяльність (тобто додати коди КВЕД) поки що неможливо, адже ще немає відповідних видів економічної діяльності. 

Тому багато хто доводиться маскувати свою діяльність під інші КВЕДИ, наприклад: 

63.11    Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність

63.12       Веб-портали, 63.99        Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.) Открывают ФОП на 2 или 3 группе налогообложения. Я рекомендую открывать ФОП на 3 группе, поскольку 2 больше подходит для торговли или бытовых услуг.

Проте, такого бути не має, адже діяльність не заборонена законом, та її треба тільки врегулювати, для того щоб люди прозоро працювати, отримували доходи та сплачували податки. 

Якщо Ви плануєте відкривати ФОП, то я Вам можу запропонувати наступне:

1.ФОП на 3 групі спрощеної системи.

Для цієї групи ФОП повинен платити 5% від обороту всіх коштів, що заходить на його підприємницький рахунок (на період війни зараз запровадили 2%), якщо у Вас є витрати, то Ви їх на жаль не включаєте в об'єкт оподаткування. Тобто. Вам зайшли на рахунок 10 грн (наприклад), 5 з них ви витрачаєте на покупку криптовалюти (а 5 залишаються Вашим доходом), то Ви все одно повинні обкладати 5% 10 грн., а не 5. Плюс щомісяця Ви повинні платити ЄСВ ( відрахування до Пенсійного фонду) у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати (сьогодні це 1430 грн.). Поки що працювати можна в такому форматі, принаймні у банку при відкритому ФОП питань не буде.

Чекаємо коли набуде чинності закон і вже буде якась ясність, поки що це єдиний варіант (у плані КВЕДів). Я думаю зі змінами в законодавстві, Ви зможете залишатися на 3 групі, тільки потім додати правильні КВЕДи після того як їх приймуть.

Ліміт доходів протягом року на ФОП 3 групи в 2022г. складає 7585500 грн.  Варіант не відкривати ФОП, а працювати як фіз особа, або відкрити ФОП на загальній системі, також можливий, тільки в такому разі ставка податку буде "драконівською" 18% податок на доходи фіз осіб та 1,5% військового збору від доходів за рік. Єдине, що якщо Ви відкриєте ФОП на загальній системі, Ви будете зобов'язані сплачувати ще ЄСВ за себе. 

На весь  період дії правового режиму воєнного стану, платники 3 групи єдиного податку ставка єдиного податку складає 2%, та ФОП як загальної, так і спрощеної системи оподаткування не зобов'язані сплачувати ЄСВ за себе ( з 1 березня 2022р.)

Ліміт доходу протягом року на весь період дії воєнного стану для ФОП 3 групи теж збільшився до 10 млрд грн. (такі льготні умови передбачені тільки на час війни в Україні).

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram