Демобілізація мобілізованого задля догляду за інвалідом

Добрий день! Мій чоловік має білет з обмеженою придатністю в військовий час за станом здоров‘я. Йому було вручено повістку до військкомату, коли ми намагались виїхати закордон з Ужгорода. Сказали, що військкомат видає довідки для підтвердження непридатності, і що ми з нею потім можемо виїхати. Замість того нам в військкоматі сказали пройти ВЛК, на якій дали висновок, що він все з придатний. І випустили з військкомату тільки з повісткою на відправлення вже до частини. Його забрали 11.03.22, в першу хвилю. Хоча в нього немає жодного військового досвіду. По правилах він мав би бути мобілізований в четверту хвилю, як я розумію. У нього в Києві залишилася мати-інвалід. Батько живе окремо. Вони не одружені. Чи реально зараз отримати дозвіл на демобілізацію, щоб він міг надавати догляд мамі? Дякую!

21.05.2022 16:11 2696

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
729 відгуків (728 +) (1 -)
Консультацій: 1851
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Так, дійсно, якщо Ваш чоловік не служив в армії і не закінчував військову кафедру, то він підпадає під четверту хвилю мобілізації. Але поділ на хвилі досить умовний, і не існує законодавчих актів, які б зобов'язували працівників військоматів дотримуватися черговості хвиль мобілізації.

1. щодо інвалідності мами:

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи

Таким чином, якщо мама чоловіка має інвалідність 1 або 2 групи, то це є підставою для звільнення від мобілізації. При цьому не важливо - живуть батьки разом чи окремо, не важливо - одружені вони чи не одружені.

2. щодо білету з обмеженою придатністю:

Що взагалі означає термін "обмежено придатний"? Вашого чоловіка не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

3. щодо виїзду за кордон:

У відповідності до "Правил перетину державного кордону", виїхати могуть ті особи, які мають відстрочку від мобілізації. Таким чином, якщо буде відстрочка, то буде й дозвіл на виїзд за кордон.

Маякніть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net  я скину зразок та поясню - що і куди писати.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram