Выезд заграницу со свидетельством многодетной семьи

Добрый день.

У меня с женой 3 детей. Двое общих и старшая дочь (13 лет) жены от первого (гражданского) брака с гражданином Латвии. Родилась в Москве, где и выдали свидетельство о рождении.

Жена с детьми в данный момент находятся заграницей, а я планирую их навестить.

Из оригиналов документов у меня на руках имеются:

- свидетельства о рождении всех троих детей;

- свидетельство о браке;

- свидетельство многодетной семьи;

- заграничный паспорт.

  1. Имею ли я право на выезд заграницу?
  2. Нужны ли какие-либо дополнительные документы для выезда?
  3. Какой алгоритм отстаивания своего права в случае, если сотрудник пограничной службы считает иначе? К кому обращаться? На какие нормативно-правовые документы ссылаться?

С уважением,

Александр.

22.05.2022 18:54 969

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Відповідно до п. 2-6 Правил перетину державного кордону затвердженого постановою КМУ  №57 від 27.01.1995 року у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону мають  військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Згідно з вказаною статей не підлягають призову за мобілізацією жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

В свою чергу відповідно до розʼяснення ДПС України (за посиланням https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ ) документами які підтверджують факт наявності на утриманні у чоловіка 3 дітей до вісімнадцяти років та дають право перетину кордону є один з наступних документів: 

1. свідоцтва про народження дітей (трьох і більше) (якщо надається лише свідоцтва, то чоловік повинен бути казаний батьком всіх трьох дітей);

2) свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей трьох і більше або рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком або рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком.

3) посвідчення батька багатодітної сім’ї (ваш основний документ в даній ситуації).

У вашому випадку рекомендую надати всі 3 документи, жодних додаткових не потрібно. В вашій ситуації ви маєте право перетину кордону за умови надання вказаних документів на підставі  п. 2-6 Правил перетину державного кордону затвердженого постановою КМУ  №57 від 27.01.1995 року та ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" 

Додатково не обхідно звернути увагу, що ані закон, ані правила перетину, ані роз'яснення ДПС не вимагає перетин разом з дітьми та дружиною, тому виможете здійснити перетин кордону самостійно, додаткові документи не потрібно. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram