Спадщина нерухомості

чи можна в грошовій формі отримати свою частину спадщини нерухомості? і в яких термінах потрібно оформлювати документи?

22.05.2022 22:36 1267

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1890
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1.Ви можете отримати спадщину у грошовій формі у разі, якщо Ви з іншими  спадкоємцями (або другим спадкоємцем)  домовитесь укласти відповідний договір ( в рамках відкритої спадкової справи) про поділ спадкового майна згідно до  якого, Ваша частка в спадковій нерухомості відходить до спадкоємця, а він в свою чергу передає за цю долю у спадщині  у грошовому еквіваленті. Тоді він стає 100% власником спадкового майна,а ви отримуєте кошти за цю частку.

Проте, якщо на майно немає інших спадкоємців окрім Вас, то отримати у спадщину майно в грошовому еквіваленті є неможливим, адже Вам ці кошти виплати немає кому. Тому, Ви спочатку маєте вступити у спадщину на нерухоме майно, отримати свідоцтво про право на спадщину, яке видає нотаріус  та після реєстрації права власності на це майно в реєстрі речови прав на нерухоме майно, Ви маєте право розпоряджатись ним на свій розсуд, в тому числі продати нерухомість, подарувати, тощо.

2. Щодо строків оформлення спадщини.

За загальним правилом, протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця, спадкоємці мають реалізувати своє право на спадщину шляхом подання заяви до нотарусу про прийняття спадщини (за місцем останнього проживання спадкоємця або знаходження його основного майна). Нотаріус в свою чергу відкриває нотаріальну справу в нотаріальному реєстрі, та далі оформлює спадщину. По закінченню 6 місяців з дня смерті спадкодавця, нотаріус видає свідоцтво на спадщину та реєструє право власності на нерухоме майно в реєєстрі.  

У зв'язку із введенням воєнного стану,  перебіг строків на вступ у спадщину   призупинені  постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»  на час його дії воєнного стану.  Тобто, якщо Ви не подали заяву про вступ у спадщину  протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця, нічого страшного, перебіг строків на втуп у спадщину призупиняється на період дії воєнного стану. Див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/164-2022-%D0%BF#Text

Крім того, вступити у спадщину Ви можете шляхом подання заяви до нотаріусу на будь-якій частині України.

Згідно до наказу Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

Див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0325-22#Text

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram