Звільнення з ЗСУ

Мій син був мобілізований 25.02. Зараз у нього відпустка після контузії.. У його батька є інвалідність 2 групи. Чи може це стати підставою для звільнення.
Також є можливість взяти бронь з постіцного иясуя роботи. Чи можна буде нею скористатися, якщо ти вже мобілізований?

23.05.2022 06:21 1124

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
741 відгук (740 +) (1 -)
Консультацій: 1878
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

-- заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Але Ваш син на даний момент являється військовослужбовцем, а в законі наведений перелік підстав для військовозобов'язаних.

Військовозобов’язані – це громадяни, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Військовослужбовці - це особа, що служить в Збройних силах України.

Таким чином, Ваш син вже не може скористатися статею 23 ЗУ "Про мобілізацію", бо бронювання можливе лише для військовозобов'язаних, а не для військовослужбовців. Натомість йому потрібно шукати підстави для звільнення в Законі України "Про військовий обов'язок та військову службу".

У відповідності до частини 4 статті 26 вищезгаданого закону, Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах: наявність дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Таким чином, на підставі ч. 4 ст. 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", Ваш син має право звільнитися з військової служби.

Що для цього потрібно: написати рапорт на ім'я командира військової частини. Командир військової частини зобов’язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім’ї військовослужбовця запит для перевірки

Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

На який строк може продовжитись строкова служба військовослужбовця?

Військовослужбовці строкової військової служби, які вислужили встановлені строки, у разі потреби відповідно до указу Президента України можуть бути затримані на військовій службі на строк до шести місяців.

З моменту введення воєнного стану (настання воєнного часу) військовослужбовці, у яких закінчився строк строкової військової служби, продовжують проходити військову службу до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених пунктами “б”, “в”, “г” частини другої, пунктами “б”, “в”, “г”, “ґ”, “д”, “е” частини третьої статті 26 Закону.

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено до 23 серпня: хто має відстрочку від призову
  • Чи можна звільнити працівника по телефону?
  • За порушення світломаскування під час дії воєнного стану будуть штрафувати
  • Обміняти посвідчення водія можна буде в міграційній службі
  • Як звільнитися з військової служби під час воєнного стану
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram