Ліміти ФОП 3-ї групи та їх перевищення

Доброго дня
Цікавлять два питання:
1. Які актуальні ліміти ФОП третьої групи. Офіційно 7.5млн гривень, але десь зустрічав інформацію що їх підвищили через війну
2. Що буде при перевищенні цього ліміту? Я знаю, що на суму перевищення потрібно сплатити вищий податок. Але цікавлять наслідки: чи достатньо просто заплатити збільшений податок чи ще будуть зміни в групі ФОПу або системи оподаткування?

23.05.2022 13:47 8416

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1596
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

1. Якщо ви не здійснювали перехід на пільгову ставку єдиного податку для третьої групи спрощеної системи оподаткування в порядку передбаченому п. 9 Підрозділу 8 Перехідних положень до Податкового кодексу України, то ліміт доходу для третьої групи спрощеної системи оподаткування залишається не змінним та на 2022 рік становить 1167 МЗП, тобто 7 585 500 грн. на рік. 

Якщо здійснили перехід на 2 % до (тобто застосовуєте особливості оподаткування передбачені п. 9 Підрозділу 8 Перехідних положень до Податкового кодексу України) то першого числа місяця наступного за місяцем в кому було припинено чи скасовано дію правового режиму воєнного стану не застосовується обмеження щодо обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Таким чином, на період дії правого режиму воєнного стану особи які застосовують ставку ЄП податку 2% (3 група) не мають жодних обмежень щодо обсягу доходу від господарської діяльності. 

2. Якщо ви не здійснювали перехід на пільгову ставку єдиного податку для третьої групи спрощеної системи оподаткування в порядку передбаченому п. 9 Підрозділу 8 Перехідних положень до Податкового кодексу України то вас ліміт 7 585 500 грн.. Якщо ви перевищуєте ліміт то відповідно до положень Податкового кодексу України, підприємець у разі перевищення дозволеного обсягу доходів повинен самостійно перейти на загальну систему оподаткування (з ПДФО в 18 % та військовим збором в 1,5%) з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення.

Якщо підприємцем у встановлені строки (до 20 числа місяця, наступного за кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу) не було подано потрібну заяву і він самостійно не перейшов на загальну систему оподаткування – податкова зробить це за нього. Зазвичай податкова виявляє таке перевищення не відразу, наприклад після проведення перевірки, або (що логічно) після отримання декларації, в якій загальний дохід з початку року перевищує встановлений річний ліміт. Проте виключення з реєстру платників єдиного податку все одно відбудеться з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому було перевищено встановлений ліміт.

Тобто окрім ставки податку 15% на суму перевищення, ви ще й отримуєте припинення реєстрації платника єдиного податку. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram