Виїзд за кордон чоловіку, який супроводжує батька з інвалідністью 2 групи

Є такі данні:

Повнолітній чоловік. У нього є батько з 2 гр. інвалідності.

Згідно постанові 383 такий чоловік може виїхаті за кордон як супроводжуючий, але я чув, що на кордноні вони вимагають справку від супроводжуючого, що він отримує віплати за утримання свого батька? Хоча в законі я такого пункту не знайшов.

По закону, для цього випадку треба: свідоцтво о нарожденні, що підтверждує родинний звязок та свідоцтво об інвалідності батька.

Тобто виникає 2 патинння:

1. Чи може по закону такий чоловік виїхати за кордон зі своїм батьком, як супроводжуючий?

2. Є дані, як на практиці, випускають в такій ситуації, чи вимогають якісь додаткові документи?

25.05.2022 15:36 2607

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України».

На сьогодні у Правилах є пункт 2-1, яким встановлено таке:

«2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) z1509-12 або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" 2109-14, "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" 1727-15, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

 

Перетин державного кордону може здійснюватися:

 

особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);».

Тобто, Ви маєте право на виїзд за кордон як супроводжувач батька інваліда 2ї групи. Зверніть увагу, виїхати таким чином Ви зможете лише один раз.

При цьому, для виїзду за кордон Вам не потрібно жодних документів від військкомату.

Виїжджати потрібно буде разом із батьком у двох, потім батько зможе сам повернутись та знову виїхати за потреби.

 

Будуть необхідні наступні документи:

- документи про інвалідність батька (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);

- ваше свідоцтво про народження (де ваш батько вписаний вашим батьком);

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи - щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваш батько).

 

Для виїзду за кордон також будуть потрібні паспорти/закордонні паспорти.

 

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою. Я би порекомендував мати із собою оригінали документів.

 

Аналогічні вимоги щодо документів містяться також і в новині, яка розміщена на сайті прикордонної служби (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/):

так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

  1. Для супроводу:

1) особи з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

 

Отже, у Вас є право на виїзд за кордон у якості супроводжувача, що підтверджує і сама прикордонна служба на своєму сайті. Вимагати додаткові документи не мають права, оскільки їх наявність не передбачена ні правилами перетину кордону, ні новиною на сайті самої ж прикордонної служби. Якщо будуть вимагати додаткові документи, то скаржтесь на гарячу лінію прикордонної служби.

 

Буду вдячний за відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram