Виїзд за кордон

Знятий з військового обліку по ст 37 ч 6 п 6 про військову службу. Військкомат каже що я маю повне право виїзджати за кордон бо виключений з військового обліку і закон про мобілізацію мене взагалі не стосується. Але на кордоні та по гарячій лінії прикордонної служби відповіли що внутрішнім указом заборонили виїзд за кордон таким особам «як ми» під час воєнного стану. Таким чином хочу у вас дізнатися, чи порушує закон та мої права як громадянина України прикордонна служба? Якщо так чи можу її оскаржити зараз у суді?

25.05.2022 16:43 1493

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
718 відгуків (717 +) (1 -)
Консультацій: 1889
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Спірне питання, адже прямої норми яка б надавала Вам право на перетин кордону немає. 

Проте, виключені з військового обліку за  такою підставою не підлягають постановці на військовий облік (ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу")  та, відповідно не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації.

Хоча прямої норми, яка б передбачала таку підставу звільнення від служби теж немає, зокрема підстави для звільнення від служби під час мобилізації встановлені ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Проте,  абзацем 16 частини 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вказано про те,  що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Згідно до п. 2-6 Правил перетинання кордону (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

Таким чином, оскільки Ви були виключені з обліку, Ви не є військовозобов'язаним та не підлягаєте постановці на облік, відповідно звільнені від призову під час мобілізації, та підпадаєте під визначення "окремі категоріх громадян що не пілягають призову на військову службу", тож на підставі п. 2-6 Правил перетину ( на моє скромне переконання) маєте право виїхати за межі України.

Але в пункті перетину відмовляють виключеним з обліку у перетині кордону, адже прямої норми яка б передбачала таке право немає. Якщо Ви можете це донести до прикордонників в пункті перетину, то можете спробувати, зазначивши вказані в консультації доводи.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram