Незаконне звільнення офіційно працевлаштованого.

Доброго дня!

В мене у мами склалася не приємна ситуація на роботі. Вона оформлена офіційно і з початку війни не працює бо була на лікарняному і в принципі готель не функціонував (з початку віни 24-го лютого). Трудові книжки їм не видавали весь цей час, хоча вони просили і не розрахували їх навіть за той період, який вони відпрацювали. Наразі кажуть щоб вона забирала трудову під підпис, брала за свій рахунок заднім числом з 24 лютого, хоча в неї офіційно до 25 був лікарняний. І сказали виплат ніяких не буде, грошей нема. В мене таке питання, як повинно бути по закону?

Також важлива деталь - це готель, який було розбомлено згодом.

25.05.2022 20:34 968

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

В період дії воєнного стану застосовується положення Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (далі - Закон) в тому числі до питань звільнення працівника за ініціативою власника. 

Згідно ст. 13 Закону протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

Таким чином змусити піти у відпустку без збереження заробітної плати вашу маму не можуть, але мають право не здійснювати нарахування та виплату заробітної плати за період з початку ведення бойових дій на території діяльності підприємства. 

Але за час коли ваша мама фактично не виконувала свої трудові обов'язки у зв'язку з активними бойовими діями роботодавець має право не нараховувати та не виплачувати заробітну плату. При цьому відповідно до ст. 10 Закону роботадавець не звільняється від обовязку виплатити заробітну плату за фактично відпрацьований час.     

Відповідно до ст. 5 Закону:

- роботодавець може з власної ініціативи розірвати трудовий договір із працівником у період його тимчасової непрацездатності або відпустки з першого дня після завершення непрацездатності або відпустки. Винятком є відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустка для догляду за дитиною;

- роботодавець може розірвати трудовий договір з працівником у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації, викликаною знищенням у результаті бойових дій усіх виробничих, організаційних або технічних потужностей або майна підприємства.

Про таке звільнення працівник попереджується не пізніше ніж за 10 днів з виплатою вихідної допомоги в розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Враховуючи, що готельний комплекс знищений то роботодавець може звільнити вашу маму за власною ініціативою попредивщи про це за 10 днів до звільнення, але зобовязаний здійснити повний розрахунок (виплатити заробітну плату за час до 24.02. та віхідну допомогу в розмірі середнього заробітку. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram