Виїзд чоловіка за кордон з дружиною інвалідом.

Добрий день. Я чоловік, військовозобов`язаний. У мене дружина інвалід другої групи. Чи достатньо мені для перетину кордону свідотства про шлюб та "форми первинної облікової документації N 157-1/о" дружини. Чи потрібно ще якісь документи?

26.05.2022 12:40 2192

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

01 квітня на «Урядовому кур’єрі» опублікували постанову Кабінету міністрів № 383, яка вносить зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України та розширила перелік осіб, які мають право перетинати кордон під час воєнного стану.

Так пункт 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України викладено в такій редакції. Перетин державного кордону може здійснюватися, зокрема: особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

Міністерством оборони України спільно з Державною прикордонною службою України та Міністерством соціальної політики України опрацьовано нижченаведений перелік документів, які є підставою для перетинання ними державного кордону України.

Для чоловіків, які мають дружину із числа осіб з інвалідністю ІІ групи необхідні наступні документи:

Свідоцтво про шлюб;

Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о;

Або

Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

Або

Пенсійне посвідчення

Або

Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»

Або

Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради.

Таким чином, для перетину кордону разом із дружиною Вам буде достатньо свідоцтства про шлюб, "форми первинної облікової документації N 157-1/о" дружини та закордоні паспорта.

При цьому в Правилах перетинання державного кордону громадянами України також зазначено, що: "Виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування".

Таким чином, Ви маєте право виїхати за кордон як супроводжуюча особа разом зі своєю дружиною лише один раз.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram