З приводу мобілізації

Чоловік колишній афганець отримав другу групу інвал, чи може невролог воєнкомату вимагати довідку ; на основі якого закону призначено групу,групу отримав в січні цього року

26.05.2022 19:35 1002

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову по мобілізації не підлягають військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Дана норма Закону є обов’язковою до виконання та не передбачає можливості її іншого тлумачення.

На мою думку, невролог військкомату не має права вимагати жодних довідок, оскільки у нього немає таких повноважень відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (яке затверджено Наказом Міноборони від 14.08.2008  № 402).

Пунктом 3.5 Положення передбачено: до початку огляду військовий комісаріат на всіх військовозобов'язаних отримує дані із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, - витяг з історії хвороби), на осіб, що визнані інвалідами, - дані з органів соціального забезпечення, також медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання.

Зазначені документи з відомостями із вищевказаних диспансерів (закладів), а на офіцерів і прапорщиків (мічманів) запасу також особові справи військовий комісаріат до початку огляду подає для вивчення у ВЛК.

Тобто, до початку огляду ВЛК військкомат має отримати дані на осіб, які визнані інвалідами з органів соціального забезпечення.

Якщо такі дані не отримано, то це не Ваші проблеми.

Для того аби чоловік не підлягав мобілізації достатньо надати документ, який підтверджує інвалідність.

Вищезгаданим Законом не передбачено необхідності надання будь-яких інших документів.

По суті, огляд ВЛК для нього має бути абсолютно формальним, оскільки він не підлягає мобілізації через наявність інвалідності. ВЛК військкомату не має права ставити під сумнів його інвалідність, оскільки це не їхня компетенція.

 

Буду вдячний за відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram