Як сплатити податки на кошти отримані з-за кордону на особу, що не зареєстрована як ФОП

Для здійснення волонтерської діяльності один європейський фонд допоміг кільком членам нашої організації і перерахував 875 Євро SWIFT переказом на особистий валютний рахунок фізичних осіб, які не зареєстровані як ФОП. Надалі ці гроші ми використали для діяльності організації, яка не є зареєстрованою юридично, тому що виникла вона на початку вторгнення і нам не до того.

Допоможіть, будь ласка, відповіддю на кілька питань:
1. Як сплатити отримувачам податки з цієї суми? (як розрахувати розмір податку та дізнатися реквізити для оплати, бо волонтери з різних міст)?
2. Як задекларувати ці доходи?
3. Чи потрібно зробити ще якісь кроки, щоб усе було легально?

27.05.2022 13:22 921

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
417 відгуків (415 +) (2 -)
Консультацій: 1591
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

Відповідно до відповідно до пп. 165.1.56 ПКУ звільняється від ПДФО та відповідно від сплати військового збору сума допомоги фізичним особам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії під час дії воєнного стану, та/або вимушено покинули місце проживання (тимчасово переміщені особи) у зв’язку з  форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) у тому числі у зв'язку з введенням воєнного стану чи надзвичайного стану, підтвердженими у встановленому законом порядку.

Перелік областей, де проводяться бойові дії, затверджено КМУ. Їх можна переглянути за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-pereliku-administrativno-teritorialnih-odinic-na-teritoriyi-yakih-nadayetsya-dopomoga-zastrahovanim-osobam-v-ramkah-programi-yepidtrimka-204-.

Таким чином, якщо фізичні особи отримувачі коштів від іноземного благодійного фонду чи організації проживали (зареєстровані) або перемістились з регіонів де проводяться (проводились) воєнні дії то вони не сплачують податки з суми благодійної допомоги

Якщо отримувачі не зареєстровані або не переміщені з регіонів де проводяться (проводились) воєнні дії, то вони повинні сплатити 18% ПДФО та 1,5% військового збору від суми отриманої допомоги. 

Для цього необхідно до 01.05.2023 року подати податкову декларацію про майновий стан за 2022 рік. Зробити це можна онлайн через електронний кабінет платника податку за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua. Для входу до кабінету потрібно мати електронний цифровий підпис фізособи або скористатись послугою "дія підпис".

Після входу до кабінет необхідно в розділі "Ведення звітності" знайти форму документу під кодом F0100212 "Податкова декларацiя про майновий стан i доходи (для громадянина або ос., яка заявляє право на подат.знижку, або ос.,яка пров. незал. проф. дiял./члени ФГ або припин. незал. проф. дiял./втрач. статус члена ФГ або закiн.термiн дiї дог.про добров.уч.)"

Заповнити підписати та відправити. Заповнення її не складне якщо будуть помилки система їх покаже. 

Після подання декларації та її обробки прийде повідомлення про нарахування суми податку. 

В розділі "Стан розрахунків з бюджетом" відобразиться суми податків з можливістю їх сплати онлайн за допомогою платіжних сервісів в яких будуть актуальні рахунки для сплати податків. Просто переходите та сплачуєте прямо в кабінеті платника.  

Сплати податки з суми доходу отриманого за 2022 рік необхідно до 01.08.2023 року, але після подання та обробки декларації за 2022 рік тобто після 01.05.2023 року.

Бажаю успіху.  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram