Відмовитись від лічильника

Чи можна відмовитись від електролічильника який встановлено на вулиці без згоди власника будинку . Приватний сектор. Лічильник встановлено за межами приватного сектору

28.05.2022 13:56 763

Консультація виконавця

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
У сервісі: 1 рік
10 відгуків (8 +) (2 -)
Консультацій: 43

Доброго весняного дня!

Працівники енергетичних компаній вже багато років ведуть роботу щодо перенесення електричних лічильників з внутрішніх приміщень помешкання назовні : зовнішніх стін приватних будинків, опор ЛЕП і т.і. Розглянемо правове регулювання цього питання та відповімо себе наскільки це правомірно.

Відповідно до ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 26 липня 1999 р. № 1357 «Про затвердження Правил користування електричною енергією для населення», котра набула чинності 13.08.1999 р., пункту  11:

« Відповідальність за збереження засобів обліку, встановлених у квартирі, на інших об'єктах побутового споживача, та пломб на них несе побутовий споживач.

Перенесення засобів обліку за бажанням побутового споживача, якщо це не суперечить вимогам правил улаштування електроустановок, виконується енергопостачальником за рахунок побутового споживача.»

На зараз зазначена постанова втратила чинність.

Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ № 502 від 20.06.2018р.

Безпосередньо втратила чинність означена постанова через шість днів, після опублікування рішення про її скасування - з 26.06.2018року.

Тобто в період в період з 13.08.1999 року по 26.06.2018року перенесення лічильника БЕЗ ДОЗВОЛУ СПОЖИВАЧА не було можливим і прямо заборонено законом.   

 

Після цього, нормативне регулювання стало менш лояльним для приватного споживача електричної енергії.

На заміну скасованого порядку встановлення приладів обліку було прийнято ПОСТАНОВУ

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ  № 312 від 14.03.2018р. «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії».

Правила встановили, що:

5.1.2. Місце розміщення вузла обліку має бути захищеним від доступу сторонніх осіб, тварин, птахів, комах тощо, які можуть пошкодити обладнання, віддаленим від займистих матеріалів на відстань не менше 1,5 метра в усіх напрямах, безпечним і доступним для проведення технічного обслуговування, ремонту та заміни обладнання, відповідати вимогам правил безпеки та інших відповідних нормативних документів.

5.1.3. Вузли обліку необхідно встановлювати таким чином, щоб була забезпечена можливість доступу споживачів, учасників ринку та інших заінтересованих сторін до нього для цілей контрольного огляду та/або технічної перевірки, а також візуального зчитування результатів вимірювання з лічильника без застосування спеціальних засобів та інструментів.

5.1.8. Власник електроустановки має пріоритетне право на встановлення вузла обліку на належних йому електроустановках.

5.1.12. У разі неприведення власником відповідного обладнання вузла обліку або складових автоматизованих систем у відповідність до вимог цього Кодексу у визначені терміни власник електроустановки (об’єкта) за власні кошти має право встановити обладнання вузла обліку, що відповідає вимогам цього Кодексу, письмово попередивши про це не менше ніж за 30 робочих днів власника встановленого обладнання вузла обліку або складових автоматизованої системи.

5.1.17. Якщо згода між сторонами щодо визначення місця розташування вузла обліку не досягнута, то рішення з цього питання приймає АКО (АКО - адміністратор комерційного обліку).

 

Якщо лічильник встановлений в період з 13.08.1999 року по 26.06.2018року то перед енергозбутом можливо обґрунтовано поставити питання про підстави та правомірність перенесення лічильника , БЕЗ ДОЗВОЛУ СПОЖИВАЧА.   

Якщо лічильник перенесений після 26.06.2018 року то теж має рацію поцікавитись повноважністю та обґрунтованістю перенесення лічильника БЕЗ ДОЗВОЛУ СПОЖИВАЧА. Після цієї дати у постачальника електрики стало більше повноважень. Але права споживача теж не повинні були проігноровані.

На додачу ще наведу витяг з ПОСТАНОВИ

НАЦІОНАЛЬНОЇ КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ  № 312 від 14.03.2018р. «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії».

5.5. Відповідальність за збереження, експлуатацію та технічний стан ЗКО (засобів комерційного обліку електроенергії)

5.5.1. Власники (користувачі) електроустановок, об’єктів або окремих елементів об’єкта, території (приміщення), де встановлені ЗКО, пломби та індикатори впливу (зокрема електричного/магнітного поля) на ЗКО, а також інше обладнання вузлів обліку, відповідають за їх збереження і цілісність (зокрема дотримання обумовлених проєктом параметрів зовнішнього середовища, захист від пошкоджень та зовнішнього втручання) відповідно до акта пломбування (документа, що підтверджує факт пломбування і передачу на збереження ЗКО, установлених пломб та індикаторів).

5.5.2. Відповідальність за збереження і цілісність ЗКО, пломб та індикаторів на ЗКО, установлених у квартирі (будинку) або на об'єкті індивідуального побутового споживача в межах території домогосподарства, покладається на цього побутового споживача.

5.5.5. Відповідальність за збереження і цілісність ЗКО, пломб та індикаторів на ЗКО, установлених на електроустановках оператора мережі, зокрема на опорах ліній електропередачі, покладається на оператора мережі.

Тобто, виходячи з п. 5.5.5. відповідальність за лічильник на опорі ЛЕП покладається на постачальника електрики.

Доречи, так було і за Постановою КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 26 липня 1999 р. № 1357 «Про затвердження Правил користування електричною енергією для населення».

Підсумовуючи все вищезазначене, хочу сказати, що у Вас є аргументи для спілкування з постачальником електрики.

Дякую за звернення!

Буду вдячний за відгук (на сайті B2B CONSULT)
Користуємось можливостями, котрі надає B2B CONSULT -
це корисно та безпечно.

Бажаю успіхів у справах!

 ===

ДЛЯ УНИКАННЯ НЕГАТИВНИХ НАСЛІДКІВ - ПРОКОНСУЛЬТУЮ З КОНКРЕТНОЇ СИТУАЦІЇ.
МОЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ ДОЗВОЛИТЬ СКЛАСТИ ОПТИМАЛЬНИЙ ПЛАН ОСОБИСТІХ ДІЙ І УНИКНУТИ НЕГАТИВНИХ ТА НЕОЧІКУВАНИХ СИТУАЦІЙ. КОНСУЛЬТАЦІЯ АДВОКАТА СЬОГОДНІ – ВАША БЕЗПЕКА ЗАВТРА ТА ЗАВЖДИ.
===
ІНДИВІДУАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ НАДАЮТЬСЯ ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСУ ЗА ТЕЛЕФОНОМ
☎ 050 19-359-42,
☎ 067-940-63-00

 

або на ресурсі B2B CONSULT
===
У ВИПАДКУ ЯКЩО У ВАС ВИНИКЛИ ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ АБО НЕОБХІДНО ВИВЧИТИ КОНКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ, ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА АДРЕСОЮ -
rogozin555@ukr.net
(ДЛЯ ПЕРЕСИЛКИ ДОКУМЕНТІВ) АБО ЗА ВКАЗАНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ.
===
Буду вдячний за відгук на консультації.
Це можливо зробити на сайти B2B CONSULT
===
З повагою.
Адвокат Сергій Леонідович РОГОЗІН
https://bit.ly/3wsTZRE
☎ 050 19-359-42
☎ 067-940-63-00

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram