Мобілізація

Доброго дня. Скажіть будь ласка, моєму брату резервісту, подзвонили з воєнкомату і сказали прийти на медкомісію, брат зараз не в місті. Яка відповідальність за те, що він не прийде на медкомісію? А також якщо все-таки він зможе приїхати на медкомісію, то чи можуть його мобілізувати із неадекватною синусовою тахікардією та Гіпоплазією щитовидної залози та еутиреозом? Всі діагнози підтверджені консультаціями лікаря

29.05.2022 07:57 1407

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Діючим законодавством не передбачено оповіщення військовозобов'язаних щодо необхідності з'явитися до військомату шляхом телефонування.  

Стаття 22 Закону про мобілізацію зобов'язує військовозобов'язаних бути в строки, зазначені в документах (повістках). Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

див. за посиланням:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n398 ) 

Порядок вручення повісток також не визначено цим Законом. Тому керуємося тими правилами, що діяли у мирний час. Тобто, повістка має бути вручена за місцем проживання/роботи або навчання тим військоматом, в якому військовозобов'язаний перебуває на військовому обліку. Такі правила діяли в мирний час, такі ж правила діють за аналогією в воєнний час, адже наші законодавці не прийняли порядку вручення повісток в воєнний час, а тим більше не уповжноважував представників військомату викликати резервистів (військовозобовязаних) дзвінком на моб. номери. 

Таким чином, оскільки дзвінок не є належним способом повідомлення військовозобов'язаного, і такий порядок не передбачений законодавством, то відповідно чоловік не зобов'язаний робити те, що не передбачено законом, навіть не дивлячись на дії режиму воєнного стану в країні. 

Статею 39-1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" встановлено про те, що  Резервісти зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях).

На сьогоднішій день, повістку вручають за формою, що передбачена Постановою КМУ від 21 березня 2002 р. № 352  (Додаток 5) ( див. за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%BF#Text) Повістка має містити обов'язкові реквізити, а саме: призвище, імя та по батькові, місце проживання адресата. На зворотній стороні передбачається бланк для підпису адресата,який засвідчує факт ознайомлення та отримання повістки.

Тобто, у разі відсутності повідомлення (повістки), обовязку зявитися до військомату не виникає. 

2. Щодо відповідальності за неявку за повісткою до військомату  без поважних причин (йдеться про  вручені належним чином повістки), то за таке порушення передбачений  адміністративний штраф у розмірі від 1700-5100 грн. згідно зі ст. 210-1 КУпАП (порушення законодавства у сфері оборони).

*Поважними причинами неприбуття за повісткою є (ст. 39-1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу")

Поважними причинами неприбуття до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях), визнаються підтверджені відповідними документами:

1) перешкода стихійного характеру, хвороба або інші обставини, що позбавили можливості особисто прибути в зазначені частину, пункт і строк;

2) смерть близького родича (чоловіка, дружини, сина, дочки, батька, матері, діда, баби або рідного (повнорідного, неповнорідного) брата чи сестри) або близького родича подружжя.

Всі ці обставини мають бути документально підтверджені (наприклад, хвороба-медичний висновком/лікарняним). 

3. Щодо діагнозів, то треба дивитися ступень порушення функцій згідно до медичних висновків, адже від цього залежить результат проходження ВЛК. Якщо ступень порушення незначний, то чоловіка можуть визнати придатним та мобілізувати. Можете скинути мені фото мед висновків, я подивлюся та вже зможу спрогнозувати результат ВЛК. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram