В мене зараз 3-тя група інвалідності до 11.2022, чи можу я зараз виїхати з україни?

Потрібно мені проходити медичну комісію в воєнкоматі?

29.05.2022 12:40 1133

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

В абз.3 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (посилання на сайт ВРУ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420) передбачено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Також відповідно до п.2-6 Правил перетинання державного кордону 2-6.  У  разі введення на території України надзвичайного або воєнного  стану  право  на  перетин державного кордону, мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу  під  час  мобілізації (окрім студентів).

Таким чином, Ви не підлягаєте мобілізації та маєте право виїхати за кордон.

Міністерством оборони України спільно з Державною прикордонною службою України та Міністерством соціальної політики України опрацьовано нижченаведений перелік документів, які є підставою для перетинання ними державного кордону України для чоловіків, які мають інвалідність (незалежно від групи), за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:

  • Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о

Або

  • Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

Або

  • Пенсійне посвідчення

Або

  • Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»

Або

  • Довідка про отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради

Таким чином, для виїзду за кордон Вам необхідно мати документи, що підтверджують інвалідність. Проходити медкомісію у військкоматі Вам не потрібно.

Крім того, згідно з вказаних роз’яснень, при перетині кордону не потрібно надавати довідку з військкомату про те, що чоловік, який виїжджає за кордон має відстрочку від мобілізації. Тому, у випадку вимагання співробітником прикордонної служби таких такої довідки, такі діє є незаконними.

Актуальну позицію Державної прикордонної служби України можна переглянути за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram