Опікунство і мобілізація

Доброго дня.

Мій чоловік є опікуном рідної сестри, яка є інвалідом 1групи, визнана судом недієздатною особою, потребує постійного стороннього догляду. Проживаємо разом, є ще їх мати (76 років). Чи можуть призвати на військову службу мого чоловіка під час мобілізації?
Чи може він звільнитись з військової служби на підставі того , що є опікуном недієздатної особи, інваліда 1 групи, що потребує постійного догляду? Як це зробити?

02.06.2022 10:20 8187

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1858
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.

Отже, на підставі вказаної статті, Ваш чоловік не підлягає мобілізації. Якщо він отримає повістку, то йому потрібно з'явитися до військомату і надати докази того, що він являється опікуном. Це може бути рішення суду, довідка з органів піклування, довідка про отримання компенсації від держави і т.д. Чим більше візьмете документів, тим краще. З собою до військомату взяти і копії, і оригінали цих документів.

Чи може він звільнитись з військової служби? - Якщо вашого чоловіка призвали по мобілізації, і він не показував цих документів, і зараз являється військовослужбовцем, то також є підстави для звільнення з лав ЗСУ. Це передбачено в частині 4 статті 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу":

Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

       2) під час воєнного стану:

у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи.

В такому випадку, потрібно написати Рапорт на ім'я командира військової частини. В рапорті написати все те, що я написав - в якості підстави для звільнення. До рапорту прикріпити копії документів що підтверджують інвалідність сестри та здійснення над нею опіки.

Але я не зовсім зрозумів - в вашому запиті Ви задали два взаємовиключних питання: чи можуть чоловіка мобілізувати, і чи може він звільнитися з військової служби.

Якщо чоловіка ще не мобілізували, то слід надати до військомату всі перечислені документи, і він отримає відстрочку, і навіть зможе виїхати за кордон (якщо має таке бажання).

Якщо його вже мобілізували, то маякніть мені на пошту ddmitr@ukr.net і я скину зразок рапорту на звільнення зі служби.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram