Виплата працівнику за рішенням суду за час відсторонення від роботи

Працівника було відсторонено від роботи через відмову вакцінуватися від COVID-19. За рішенням суду маємо виплатити працівнику компенсацію середнього заробітку за час відсторонення та компенсувати його витрати на сплату судового збору. Чи можно кваліфікувати період відсторонення як період вимушеного прогулу, адже відсторонення працівника не припиняло трудові відносини? Чи входить середній заробіток за час відсторонення до структури заробітної плати для цілей складання статистичної та фінансової звітності? Чи можно ототожнити середній заробіток за час відсторонення з з компенсацією за вимушений прогул або з оплатою за невідпрацьований час? В переліку виплат Інструкції 5 оплата середнього заробітку за час відсторонення не зазначена, також зобовязання по цій виплаті виникає у роботодавця за рішенням суду. Чи означає це, що оплата середнього заробітку за час відсторонення на включається до фонду оплати праці та не визнається у складі витрат з оплати праці? Якщо ця виплата не включається до ФОП, то вона не є базою для нарахування ЄСВ?

02.06.2022 13:57 2340

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1901
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Щодо питання чи вважається періодом вимушеного прогулу час, на який працівника було відсторонено.

Так, позиція  Верховного суду з цього питання однозначна ( зокрема таким правовий висновок був зроблений у справі  у справі № 501/2316/15-ц від 26.08.2020 року) в якій Верховний суд зробив наступні правові висновки:

— вимушений прогул визначається як період часу, з якого почалось порушення трудових прав працівника  до моменту поновлення таких прав.

Тобто, цей час вважається періодом вимушеного прогулу, навіть якщо трудові відносини не були припинені. 

 - це призупинення виконання ним своїх трудових обов'язків за рішенням уповноважених на це компетентних органів з підстав, передбачених законодавством, що, як правило, відбувається з одночасним призупиненням виплати йому заробітної плати.

Тож,  на думку ВС, відсторонення від роботи - це тимчасове позбавлення працівника, який перебуває у трудових правовідносинах із підприємством, можливості реального здійснення ним права на працю.  Під час відсторонення від роботи дія трудового договору не припиняється, але працівник тимчасово до роботи не допускається, та відповідно, зарабітна плата не сплачується. Тому, час відсторонення від роботи може розглядатися як період часу вимушеного прогулу. 

Тому, при оскарженні незаконного відсторонення працівника, останньому роботодавець має виплати середній заробіток за час вимушеного прогулу за відповідним рішенням суду, яке набрало законної сили. 

Якщо в рішенні суду роботодавця буде зобовязано виплатати середній заробіток за час вимушеного прогулу, то проводити виплату працівникові необхідно як зазначено в судовому рішенні.  Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється, виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня заробітна плата обчислюється відповідно до останнього абзацу пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 року № 100

2. Щодо ПДФО та військового збору, то   дохід у вигляді середньої заробітної плати, нарахованої (виплаченої) на підставі рішення суду на користь фізичної особи за час вимушеного прогулу, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як заробітна плата, за умови перебування такого платника у трудових відносинах з роботодавцем. 

Тобто, така виплата включається до фонду оплати праці та відноситься до складу витрат з оплати праці, в тому числі для цілей складання статистичної та фінансової звітності.

Відшкодування середньої зарплати за час вимушеного прогулу на підставі рішення суду є базою нарахування ЄСВ та об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором також зазначив Верховник Суд  у своїй  постанові від 05.08.2020 р. у справі №817/893/17:
  1. Податки і збори зі суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу, присудженої за рішенням суду, підлягають нарахуванню роботодавцем при виконанні відповідного судового рішення та, відповідно, відрахуванню із суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу при виплаті працівнику.
  2. Внаслідок чого виплачена працівнику на підставі судового рішення сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу зменшується на суму податків і зборів. Тобто «на руки» працівник отримає цей середній заробіток вже після утримання з нього ПДФО та військового збору. 

Тож, оскільки таке відшкодування вважається виплатою як заробітна плата, то відповідно таке відшкодування нарахованої роботодавцем  на підставі рішення суду, є також базою нарахування єдиного внеску (ЄСВ). 

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", роботодавці нараховують єдиний внесок, зокрема на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Щодо Вашого питання: "Якщо ця виплата не включається до ФОП, то вона не є базою для нарахування ЄСВ?" , вибачте будь ласка, не зовсім зрозуміла питання, тому пропоную Вам його обговорити поза межами Сайту.

Моя ел. адреса marina.bekalo@gmail.com звертайтеся

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram