Дарування вiд нерезидента нерухомості в Україні, які податки

Доброго дня! Мій двоюрідний брат, який проживає багато років в Німеччині хоче подарувати мені нерухомість в Україні. Які податки я повинна буду сплатити в Україні? Чи може бути подвійне оподаткування, якщо він резидент Німеччини (чи потрібно буде сплачувати мені податки ще в іншій країні додатково)?

03.06.2022 06:13 1081

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що обрали саме мене!

Відповідальність за правильність розрахунку та перерахування ПДФО до бюджету покладається на платників податків-фізичних осіб, що отримали подарунок,- стаття 174.3. Податкового кодексу України.

Якщо подарунок у вигляді нерухомості отримує резидент від нерезидента або нерезидент від резидента, то ставка оподаткування такого подарунку обкладатиметься за ставкою 18%, стаття , -  (пп. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174. Податкового кодексу України. Та також  (пп. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 ПК України).   і військовий збір 1,5%

Про видані свідоцтва про право на спадок та посвідчені договори дарування нотаріуси інформують органи ДФС. Окрім цього, згідно з Податковим кодексом України, нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому для податкового розрахунку.

Особа, яка отримала подарунок, має зазначити в річній майновій декларації у складі загального річного доходу дохід у вигляді вартості такого майна (оскільки подарунок класифікується органами ДФС як різновид прибутку та підлягає оподаткуванню у випадках, встановлених ПК України).

Успіхів Вам.    

У подальшому, якщо виникли питання, звертайтеся за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

            Якщо Вам була корисна та сподобалася повнота моєї консультації, прошу залишити відгук.

 

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram