Внж іноземної держави і мобілізація

Чи звільняються від мобілізації та військового обліку особа, що отримала постійний внж іншої країни, поставила відмітку про це у паспорті у консульстві іноземної держави під час війни, однак з обліку в Україні не зняйнялась, з квартири в Україні не виписилась, у військомат людина не повідомляла? Чи достатньо пред`явити паспорт з відміткою при виїзді за кордон? Чи можна будучі за кордоном офрмити зняття з обліку у військоматі і.т.д. через послуги юриста за довіреністю? Чи тільки особисто в Україні можна оформити зняття з обліку Яка вартість послуг юриста на це? Чи не мобілізують при спробі знятись?

06.06.2022 00:27 2812

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
728 відгуків (727 +) (1 -)
Консультацій: 1910
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі

Почну з того, що для перетину кордону перш за все необхідно мати документи, що засвідчують факт проживання в іноземній країні на умовах постійного права проживання. Такими документами є будь-який документ, що підтверджує право постійного проживання за кордоном: посвідка на постійне проживання , дозвіл на проживання тощо, незалежно від терміну видачі, та навіть паспортний документ про  громадянство в іноземній країні. 

Згідно із вимогами Адміністрації прикордонної служби України, має бути також відмітка міграційної служби в паспортному документі про постійне проживання  за межами України див. за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ 

Згідно зі рішенням, прийнятим Адміністрацією Прикордонної служби (див. за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/) з 19.03. чоловіки призивного віку мають право на перетин кордону які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

Згідно до Листа Адміністрації Прикордонної служби України №23-6855/0/6-22 від 17.03.2022р. (можу скинути на Вашу ел адресу), Обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб:   8) Які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено. Підтверджуючими документами можуть бути: відмітка в паспортному документів «Постійне проживання в «____» /печатка «Оформлено виїзд на  постійне проживання». - 

Щодо Вашої ситуації.  Документ про право  на  постійне проживання, а також штамп в паспорті про постійне проживання є достатніми підставами для виїзду за кордон.Щодо зняття з реєстрації (прописки) таких вимог немає. Щодо зняття з військового обліку. Так, особа яка покидає країну більше ніж на 3 місяці має знятися з обліку (так саме як і не підлягає військовому обліку) згідно до правил, які діяли в тому числі і в мирний час. Але, як вбачається з вказаними вище вимогами прикордонників, таких вимог вони не предявляють на кордоні. Тож, можете сміливо їхати з наявними документами.

Якщо б у Вас не було цього штампу про виїзд на пмж за кордон, то нічого страшного, для підтвердження свого постійного місця проживання  також можливо додатково надати  на кордоні  документи:  про страховку (поліс),  документ про реєстрацію місця проживання (довідка про прописку/або договір про оренду житла), документ про присвоєння податкового номеру, контракт з роботодавцем, будь-які інші документи, що засвідчують факт   постійного проживання ( більше ніж 1 рік) за кордоном.

Але,  при наявності  дозволу на проживання, а також штампу про виїзд за кордон, Ви маєте  виїхати за кордон без зняття з військового обліку, прописки тощо.  Щодо зняття з обліку, то навіть в мирний час це зробити не просто ( як правило, приходилось це робити в судовому порядку), в воєнний час чоловіка не знімуть з обліку, навіть не витрачайте на це свій час. Тим більше, що для перетину кордону таких вимог прикордонники не передбачили.

У разі виникнення додаткових запитань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram