Питання щодо мобілізації

Цікавить можливіть та вірогідність призову мене за мобілізацією. Повідомляю наступне: я є особою чоловічої статі 18 років, що не проходила строково військову службу, не навчалась на військовій кафедрі та маю приписне свідоцтво. Водночас я є зараз студентом 1 курсу денної форми навчання закладу вищої освіти. Проблем зі здоров`ям не маю.
Хотілося б дізнатись вірогідність моєї мобілізації, грунтуючись на зазначених вище фактах щодо таких пунктів:
1. Чи можливо мене мобілізувати як призовника(щодо стосунку до військового обов`язку)?
2. Чи можливо мене мобілізувати як студента денної форми ЗВО?
3. Як реагувати на повістки, які можливо отримати в будь-якому місці?

06.06.2022 21:32 822

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1900
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

З урахуванням вказаної норми закону, даю відповіді на Ваші запитання:

1. Чи можливо мене мобілізувати як призовника(щодо стосунку до військового обов`язку)? Теоретично, мобілізувати можуть. Але не як призовника, бо призов у нас відмінили, а як військовозобов'язаного, і тільки в тому випадку, якщо військомат не має жодних відомостей щодо вашого навчання, і Ви не надасте підтверджуючі документи.

2. Чи можливо мене мобілізувати як студента денної форми ЗВО?

Ні, студентів денної форми навчання ВНЗ не мобілізують. Але знову ж таки, в військоматі повинні бути докази вашого навчання.

Що потрібно зробити? Отримати в вашому ЗВО довідку про начання на денній формі, з указанням терміну навчання. Цю довідку занести до свого військомату та отримати запис про відстрочку від мобілізації.

3. Як реагувати на повістки, які можливо отримати в будь-якому місці?

Якщо є довідка військомату про відстрочку, то зробіть копію і завжди носіть її з собою. Якщо Ви не з'являлися до військомату, і відповідно не отримали довідку про відстрочку, то потрібно постійно носити з собою, окрім паспорту, ще й довідку про навчання та студентський квиток. При спробі вручити повістку - показати вищевказані документи. Якщо ж цього буде недостатньо, або ж у Вас при собі не буде підтверджуючих документів, то на відривній частині повістки (вона залишається у співробітників які вручають повістку) потрібно написати: "Я, ПІБ, являюся студентом 1 курсу такого-то закладу, та навчаюся на денні формі, а тому у відповідності до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягаю мобілізації". Після цього потрібно взяти з собою повістку, документи що підтверджують факт навчання та з'явитися до військомату.

Цього буде достатньо для остаточного вирішення питання та отримання у віськоматі довідки про відстрочку.

Також запам'ятайте, що повістка, хоча і можу бути вручена в будь-якому місці, але повинна бути вручена належним чином, тобто особисто в руки, під підпис.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram